Talgbollar – välkommen energi för vinterfåglarna

Att hänga ut talgbollar är ett enkelt sätt att komma igång med fågelmatningen i din trädgård eller på balkongen. Det ger dessutom vildfåglarna ett välkommet energitillskott i kylan. 

När vintern håller ett hårt grepp om vårt avlånga land och temperaturen sjunker behöver småfåglarna hjälp med mat för att överleva. Är det många minusgrader behöver dessutom fåglarna extra mycket energi.

Talgbollar är ett enkelt sätt att hjälpa småfåglarna på traven när det är ont om naturlig föda i våra trädgårdar. Eftersom fåglarna som stannar i Sverige även vintertid gör av med extra mycket energi under vintern är det perfekt att hänga upp en eller flera talgbollar i trädgården. Det höga fettinnehållet i talgbollarna gör att bollarna ger mycket energi och att de förblir mjuka även vid minusgrader och blir därmed lätta att äta av.

Talgbollar en favorit hos gråsparven och talgoxen

Blåmes, gråsparv, grönfink, nötväcka, pilfink, större hackspett, svartmes, talgoxe och trädkrypare är några av vildfåglarna som tycker om att mumsa från de talgbollar som vi hänger ut i våra trädgårdar.

Har du väl kommit igång med fågelmatningen under vintern kan du även fortsätta att hänga ut mat till fåglar under sommaren när många av fåglarna häckar och behöver extra mycket mat till sina fågelungar.

Granngårdens talgbollar finns i tre olika smaker, original, frukt och nötter. Original innehåller vete, solrosfrö, animaliskt fett, majs och havre medan frukt innehåller äpple och nötter en viss del jordnötter. Talgbollarna är enkla att hänga upp vid husknuten eller i ett träd, men om man vill mata fåglarna med flera talgbollar åt gången så finns det smidiga och snygga talgbollsautomater att köpa. Läs gärna våra tips på vilka fågelmatare som passar våra vildfåglar.