Nattens djur

Fyren på Ottenby i mörker.
Fyren på Ottenby.

När mörkret faller över Ottenby fågelstation och vindarna blåser svagt i löven är det inte dags att dra sig till sängs utan istället ta med sig en ficklampa och gå ut i trädgården på jakt efter nattens djur.

Fyren lyser med sitt starka sken och om man tittar upp ser man stjärnorna som breder ut sig över himlen. Vi vandrar sakta runt i trädgården och lyser på träd och buskar. Helt plötsligt stirrar ett par stora orangefärgade ögon på oss, en hornuggla. Mycket försiktigt närmar vi oss den. När man lyser med ficklampan mot den kan den inte se dem som är bakom ficklampan utan bara ett skarpt ljust sken. Vi måste dock ändå vara mycket försiktiga då deras hörsel är knivskarp. Ett felsteg och den kan flyga iväg. Med bara några decimeter mellan oss och ugglan tar jag ut handen och lägger den över vingarna på ugglan och fångar in den. Sedan bär det iväg in till ringmärkningslabbet för att ge den en ring runt benet.

Hornuggla i mörker.
Hornuggla.

Hornuggla är den vanligaste ugglan vi fångar på stationen. Dem är även dagaktiva och det händer att vi får dem i våra nät även under dagarna även om det sällan händer.

När vi fångar och ringmärker ugglor måste man vara försiktig så att man inte får deras sylvassa klor i handen. Skulle den få tag i handen med sina klor uppstår blodvite direkt. Av de ugglor vi fångar är kattugglan den med störst klor. Den kan ta allt från möss och småfåglar till kaninungar. Från en av det större ugglorna vi fångar till en av dem minsta, pärlugglan som inte större än 22-27 cm till skillnad från kattugglan som är mellan 37-43 cm.

Pärluggla.
Pärluggla.

Pärlugglorna väljer ibland att stanna till på Ölands södra udde och kan då hittas i trädgården under natten. Trots sin lilla storlek är denna uggla en riktig tuffing som kan ta både möss och småfåglar. Även när man har den i handen kan man märka av dens tuffa humör då den försöker bita en med sin vassa näbb.

Jorduggla.
Jorduggla.

Alla ugglor som fångas hittas inte i trädgården. Vissa föredrar att sitta ute bland grästuvorna norr om fågelstationen. Det är här man kan hitta jordugglor. Jordugglan är ganska lik sin släkting hornugglan. Det som skiljer dem mest är ögonfärgen som för jordugglan är gul och hornugglan orange, men även det faktum att jordugglan bara har små tofsar på huvudet som knappt syns. Där av det engelska namnet ”short eared owl”.

Nu har ni fått träffa fyra av de nattaktiva fåglar vi kan se nere på Ottenby fågelstation. Om man själv vill få chansen att se eller höra en uggla kan man går ut i skogen i skymningen eller senare och hoppas man har turen med sig.