Idag firar vi alla djur!

Granngarden-djurens-dag1Om du någon gång ska skämma bort Brunte, Karo och Maja är det verkligen idag. Men World Animal Day handlar också om att tänka på att värna om våra vilda djur.

Vem älskar inte djur? Frågan låter kanske självklar, ändå finns anledning att stanna upp och reflektera över hotade arter och djurens rättigheter. Det tyckte ett gäng ekologer i italienska Florens som 1931 startade traditionen för att lyfta fram utrotningshotade djur.

Numera ligger fokus även på att fundera över djurens välmående. Den 4 oktober varje år firas World Animal Day och dagen valdes bland annat för att det är den heliga Fanciskus av Assissis, helgondag. Han som var känd för att djur samlades kring honom och blev deras skyddshelgon. Sedan 2003 är Djurens dag en internationell dag oberoende av religiös tillhörighet.

SLU sammanställer Sveriges rödlista över djur, växter och svampar där de graderas efter hur hotade de är.rodlistekategorierBland de akut hotade finns bland annat fjällräven och alfågeln. Trots att Alfågeln, Clangula hyemalis, urprungligen kommer från våra trakter är de övervintrande akut hotade. Du kan själv söka i listan här. 4 127 arter är klassade som rödlistade varav 212 är kategoriserades som Akut hotad, 634 som Starkt hotad, 1 096 som Sårbar, 1 440 som Nära hotad, 521 som Kunskapsbrist och 224 arter som Nationellt utdöd.

Granngarden-djurens-dag2
Fjällräven, Alopex lagopus, är en av de arter som hotar att försvinna för att de helt enkelt är för få.