Hasse & Monica har trädgården full av fåglar

På den vackra gården Music Hill på Bjärehalvön bor Hasse Andersson och Monica Forsberg. Huset ligger med fantastisk utsikt över havet och med trädgården full av fåglar. Här vore livet torftigt utan vilda djur.

Hasse och Monica har nyligen varit på turné med Skuld och gröna skogar som de gör tillsammans med Peter Flack. Den anspelar på låten Guld och gröna skogar som Hasse sjöng i Melodifestivalen 2015 och kom till när de satt och funderade över vad folk tycker om att göra.
– Många gillar ju att läsa deckare och att gå på allsång på sommaren, berättar Hasse. Så vi slog ihop det till en allsångsdeckare, helt enkelt.

BYGGA BO. Hasse har tidigare varit ordförande i Viltvårdsklubben, delat ut holkar och vet vikten av att ge fåglarna ett tryggt bo att få sina ungar i. Här Fågelholk Mes, 299 kr. MATAREN Granngården Grön stuga, från 199 kr, fylls med till exempel vildfågelmix, 5 kg 139 kr, och går att använda fäst på en stolpe eller som här, hängande i trädet. Den hindrar fåglarna från att förorena maten med sin spillning.

 

Hemma i den paradisliknande trädgården på gården i Skåne matar paret fåglarna ofta och mycket. Monica är även stamkund på Granngården i Karlskoga i Värmland där de har sitt andra hus.
– Min absoluta favoritfågel är stjärtmesen, säger Monica. Den är så söt att man kommer på sig själv att prata med bebisröst när man ser den. Den älskar våra solrosfrön och talgbollar. Vi har också många glador, vråkar och några hökar här i Skåne. En örn brukar häcka på kullen där borta, säger hon och pekar. Den flyger ibland ned mellan träden, då blir man nästan rädd. Det finns också en vit vråk som alla som bor här omkring känner till.

Det är viktigt att mata fåglarna året om, menar Monika och Hasse och när paret är borta några dagar så märker de att de saknar dem.
– Så fort vi är hemma igen kommer fåglarna fram som om de undrar ”var har ni varit?”, säger Hasse. Vi har satt upp många holkar i den stora eken på andra sidan vägen och här vid huset. Många arter har flyttat in. Bland annat en björktrast.
– Eller snöskata, som vi säger i Värmland, säger Monica.
– När jag jobbade med funktionshindrade barn i sjukhusparken på Solliden inventerade vi holkar och skrev om vilka fåglar som hade byggt bo, berättar Hasse – som också varit ordförande i Viltvårdsklubben och vet hur viktigt det är att ge fåglarna ett tryggt bo att få sina ungar i.
– På tomten finns även höns. Vi kallar hönsgården ”Treriksröset” eftersom den delas med två andra gårdar. Där går tuppen Valle (född på Valborgsmässoafton) med sina sju hönor som ger färska ägg.

HIMMELSKT VACKERT. I Skåne njuter Hasse och Monica av livet mellan spelningarna. Här finns, förutom fåglar året om, bland annat äpplen, päron, bigarråer, vindruvor, aprikoser, persikor och en stor köksträdgård på sommaren. I bakgrunden skymtar fågelmataren Granngården Foderlada som rymmer 10 liter nötter, frön och talgbollar 899 kr.

Även när Hasse och Monica är ute och spelar är det roligt att spana efter fåglar. Nyligen var de på Österlen och där finns det mycket storkar.
– Där har de något som kallas Storkprojektet för att hjälpa storkarna att etablera sig. De behöver mycket sand- och våtmarker, vilket inte alltid finns, berättar Hasse. Många här i Skåne sätter även ut en pappers- eller trästork vid infarten när de fått barn. Det är roligt att se och visar hur viktiga fåglar är.

Monica har fått sitt djurintresse från sin pappa som kunde mata rådjur ur hink och hade fåglar på axeln som satt och åt.
– När jag var yngre tänkte jag inte så mycket på det där, det var naturligt att han var sådan, men på senare tid har jag funderat mycket på det. Hur de alla tydde sig till honom. När han var och hälsade på oss i vårt hus i Florida och kom ut på morgonen samlades alla sköldpaddor runt om. Djurlivet är så annorlunda där. Det finns alligatorer på tomten och en tvättbjörn lämnar ofta små fotspår i krukan med jordgubbar.

FAVORITPLATS. Hasse och Monica växlar mellan gården på Bjärehalvön, huset i Florida och huset i Värmland som är Monicas barndomshem. Trädgården i Skåne ligger dem extra varmt om hjärtat och trots att det alltid finns någon här och tittar till huset, kommer fåglarna fram och välkomnar dem så fort de kommit tillbaka. Här hänger fågelmataren Cristoffer Frö, svart 379 kr, fylld med skalade solrosfrön, 10 kg 349 kr.

 

På Bjärehalvön är djuren lite mindre bitska och trädgården alltid full av fåglar.
– Vi har haft det här huset här i fem år nu, berättar Monica. Härifrån åker jag ofta till Granngården och köper fågelfrö, eftersom vi matar året om. Fröerna utan skal verkar vara populärast hos oss – och jag tycker också de är bra eftersom de skräpar mindre.

PLATS FÖR FLER. Frömataren Jumbo, 499 kr, rymmer mycket frö och är perfekt att ha på lantstället eller på andra ställen där du inte har möjlighet att fylla på så ofta. Här kan flera fåglar hålla sällskap och äta samtidigt. BARNASINNET KVAR. Mataren Kvitter, 39,90, finns i flera färger och går att fylla med en talgboll. Tips! Häng gärna flera i samma träd – vackert och välkomnande med plats för många.

En ny trädgårdsbok släpptes i höstas där Monica skrivit texterna. Den är baserad på SVT:s populära tv-serie Hasses trädgård och har fått samma namn. Med inspiration till gemensam odlarglädje med barnen innehåller varje kapitel råd och förberedelser för vuxna – och sagor, lekar, rebusar, recept och sånger för de små. Hasse spelar upp några låtar för oss, som är omöjliga att inte stampa takten till.
– Vi har också gjort en skiva som vi fick en Grammis för. Den har låtar för barn i olika musikstilar. Snart släpps även skiva nummer två.

Precis nedanför gården skymtar en fantastisk strand där Hasse och Monica brukar promenera med sin hund, en finsk lapphund på fem år. En vovve med ett ganska ovanligt namn.
– Eftersom hon är unik ville vi inte kalla henne något slätstruket, säger Monica. Därför döpte vi henne till ”Lilla söta fröken Gulli Andersson”. Men vi kallar henne Gulli.

EN LUGN OAS. Hasse och hunden ”Lilla söta fröken Gulli Andersson” pustar ut bredvid fågelbadet Siljan, 499 kr. Eftersom det är viktigt för fåglarna med tillgång till mat och färskt vatten ser Hasse och Monica till att de får det året runt.

Man får ju ta med sig hunden in på Granngården, så till sist kan vi inte låta bli att fråga Hasse – får man egentligen ta med sig hunden in i himlen?
– Det är jag helt säker på, säger han. När jag precis kommit ut med låten ”Änglahund” fick jag brev från en som skrev att de trodde att alla djur och barn får komma direkt till himlen. Vuxna måste kvala in. Så tror jag också att det är.

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

Hasse är en av våra mest folkkära artister, countrysångare och låtskrivare. Hans Änglahund blev en stor framgång och ställde den relevanta frågan om man får ta hunden med sig in i himlen?  Han har varit med i Melodifestivalen, både som deltagare (2015) och programledare (tillsammans med Clara Henry och David Lindgren 2017). Smeknamnet ”Kvinnaböske” kommer från byn med samma namn.

Monica Forsberg

Monica har tidigare jobbat på Disney i över tjugofem år. Hon har också skrivit över 2 000 låttexter åt allt från revyer till Melodifestivalen och är bland annat medförfattare till Carolas Främling. Hon är också en del av mångas barndom, eftersom hon varit rösten till Knatte, Fnatte och Tjatte i Ducktales och är textförfattare till Smurfhits. 

 

VINN BOKEN

Vill du vinna boken Hasses trädgård med inspiration och odlingsglädje för både små och stora? Håll utkik på Granngårdens Facebook-sida och var med och tävla.