Fågelmatare för trädgårdens vildfåglar

Vildfåglarna behöver mycket mat om vintern för att överleva. Genom att köpa en fågelmatare eller ett fågelbord kan du hjälpa våra bevingade vänner i trädgården på traven. Vi hjälper dig att hitta rätt matare för rätt fågel. 

Under vintern när snön och kylan håller ett stadigt grepp om stora delar av vårt avlånga land är det en bra idé med en eller flera fågelmatare i trädgården. Småfåglarna som stannar i Sverige över vintern behöver äta 4–5 gånger sin egen vikt i föda varje dag och det kan vara svårt när utbudet av insekter och andra småkryp är begränsat. Näringsrik mat som solrosfrön, hampfrön och jordnötter är därför till stor nytta och hjälper verkligen fåglarna att överleva. Det skapar dessutom härligt liv i våra trädgårdar.

Stort utbud av fågelmatare

Det finns många olika fågelmatare att välja mellan. Alla fågelmatare och fågelbord ska vara utformade så att maten hålls torr och så att fåglarnas spillning inte hamnar i maten. Dessutom vill vi gärna att matarna som är anpassade för våra småfåglar placeras så att större fåglar, katter och andra smådjur inte kan komma åt maten. Placera gärna fågelmatare och fågelbord nära buskage och träd i stället för att hänga dem öppet så att småfåglarna enkelt kan söka skydd. Då kan de äta i lugn och ro.

Om du vill locka till dig flera olika sorters vildfåglar är det en bra idé att köpa flera olika fågelmatare och olika sorters mat. På så sätt få du ett rikt och varierat fågelliv i trädgården eller på balkongen.

Hitta rätt fågelmatare

Fågelmatare från GranngårdenAutomat för talgbollarna

Det här är en stilren och enkel talgbollsautomat med silverfärgat tak och svart metallnät. Den finns i tre olika storlekar och du kan fylla automaten med vilken typ av talgbollar som helst beroende på vilka fågelarter du vill mata.

Talgbollar finns med jordnötter, frukt eller original med en blandning av fröer och fett och är ett väldigt bra alternativ för småfåglarna om vintern när de behöver mycket näring. Blåmes, gråsparv och talgoxe är några småfåglar som tycker om talgbollar.

Fågelmataren Trippel från GranngårdenStilren matare för alla fåglar

Vill du kunna locka många olika fåglar till din trädgård med en och samma fågelmatare ska du satsa på en trippelmatare, Trippel.

Den här mataren har tre behållare som du kan fylla med olika föda, exempelvis talgbollar, nötter och mindre fröer. Med varierande föda lockar du till dig olika typer av småfåglar vilket kan ge ett rikt fågelliv i trädgården.

Slipp ekorrar och större fåglar

Roamwild PestOff fågelmatare från GranngårdenTrots att fröna och jordnötterna du hänger ut i fågelmatare i trädgården på vintern är avsedda för småfåglarna är det inte sällan så att större fåglar och ekorrar gärna vill kalasa på fågelmaten.

Fågelmataren Roamwild Pestoff är sinnrikt byggd där luckan flyttas nedåt och blockerar tillgången till mat om en större fågel eller ekorre sätter sig på pinnen. Så fort den rör sig bort från pinnen åker luckan upp igen och småfåglarna har fri tillgång till mat. Mataren är lätt att fylla på och rengöra och finns både för talgbollar, mixade fröer eller jordnötter.

Foderlada GranngårdenFågelmatarnas Rolls Royce

Vill du ha en stor och fin fågelmatare med plats för betydligt mer fågelmat ska du välja Granngårdens Foderlada med plats för hela 10 liter jordnötter, fröer eller talgbollar.

Du kan variera matutbudet till trädgårdens fåglar och den här foderladan är tillräckligt stor för att flera fåglar ska kunna sitta och äta samtidigt men inte störa varandra.

Småfåglarnas favoritmat

Vi gillar solrosfrön

Bergfink, björktrast, blåmes, bofink, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, grönfink, koltrast, nötväcka, pilfink, steglits, stenknäck, svartmes, talgoxe och talltita.

Vi gillar hampfrö

Blåmes, bofink, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, grönfink, grönsiska, hämpling, nötväcka, pilfink, stenknäck, talgoxe och talltita.

Vi gillar jordnötter

Blåmes, gråsparv, grönfink, nötväcka, pilfink och större hackspett.

Vi gillar talgbollar

Blåmes, gråsparv, grönfink, nötväcka, pilfink, större hackspett, svartmes, talgoxe och trädkrypare.

Vill du kunna titulera dig sällskapets småfågelexpert? Då ska du utmana nära och kära i vårt fågelquiz!

Gör vårt test – vilka småfåglar kan du?