En höst på Ottenby Fågelstation

Fyren på Ottenby fågelstation. Foto Sara Skidell.

Välkommen säger vi till Grannlivs nya gästbloggare, fågelskådaren Sara Skidell, som berättar om sitt spännande jobb på Ottenby fågelstation.

Hej allihopa! Det är en stor ära att få gästa Grannliv och berätta om hur min vardag på Ottenby fågelstation ser ut och berätta om det jag älskar mest, fåglar.

Jag är 20 år och jobbar på Ottenby fågelstation som ligger längst ner på Ölands södra udde. Mitt intresse för fåglar har alltid funnits hos mig sedan barnsben. Känslan att vara ute i naturen omgiven av fåglar och lära sig mer och mer var det om drev mig att fortsätta skåda fågel och bli bättre och bättre.

Kustsnäppa. Foto Sara Skidell.

En vecka sommaren 2013 stod jag som volontär för Birdlife Sverige nere i Ottenby och på morgnarna fick jag chansen att vara med när de på stationen fångade fåglar och fick även lära mig hur man tar ut fåglar ur näten som de fastnar i. Detta var ett helt nytt sätt att titta på fåglarna och lära mig ännu mer. Under det kommande åren besökte jag flera andra fågelstationer men det dröjde fram till hösten 2017 som jag valde att återvända till Ottenby fågelstation som ringmärkningsassistent för hela hösten. 

Tordmule. Foto Sara Skidell.

Här fick jag lära mig att ringmärka och åldersbestämma fåglarna vi fångade. Något som är mycket svårare än det kan låta. På hösten kan man se om fåglarna är födda samma år vilket kallas för 1K eller om de är två år eller äldre, 2K+. För att skilja en 1K fån en 2K+ kollar man om man kan se en skillnad mellan ungfågelfjäldrar och gamla fjädrar i vingen. Kan man se det är det en 1K men om ser allt lika dant ut  och man inte hittar någon gräns är det en 2K+. 

Vitgump. Foto Sara Skidell.

Allt detta och lite till fick jag lära mig och fick mig vilja återvända även denna höst, men detta år som andfängare. Detta betyder att jag fångar in änder och ringmärker dem. Nu har hösten precis börjat och snart börjar fåglarna förhoppningsvis välla in. Man vet aldrig vad som kan dyka upp. En ovanlig småfågel, ugglor som man kan fånga under natten med lampa eller kanske till och med en rovfågel som har letat sig ner i vår rovfågelfälla. Det är bara att följa med mig på denna resa för att få reda på vad som händer här på Ottenby i höst.

Vildfågel. Foto Sara Skidell.

Sara Skidell är fågelskådare och bloggar i höst på Grannliv.se om sitt jobb på Ottenby fågelstation.