5 tips när du ska sätta upp fågelholken

Att sätta upp fågelholkar i trädgården hjälper våra fåglar att hitta boplats på naturens snåla bostadsmarknad. En holk ger både fåglarna tak över huvudet under de stränga vintermånaderna och skapar härligt liv och rörelse i trädgården. Dessutom hjälper småfåglarna till att hålla vissa skadedjur borta från odlingarna. Vi ger dig 5 tips när du sätter upp fågelholken

1. Hålets storlek avgör vilken fågel som flyttar in

Börja med att välja vilken sorts fågelholk du vill ha. Storleken på holkens hål kommer att påverka vilka fåglar som flyttar in. Är hålet till exempel 3 centimeter i diameter kommer talgoxen, blåmesen, entitan, talltitan, rödstjärten eller svartvit flugsnappare snart ha gjort sig hemmastadd i holken. Holkar med 5 centimeters hål lockar gråsparv, stare, göktyta och pilfink att flytta in.

2. Häng holken på rätt höjd

När du valt holk är placeringen viktig. Sätt fågelholken på mellan 1,5 och 2 meters höjd på en husvägg eller ett träd i trädgården, då kommer inte katten åt holken. Placera den på en skuggig plats, väderstreck spelar ingen roll. Tänk på att inte hänga holkarna för nära varandra i trädgården, de allra flesta vildfåglarna vill ha utrymme.

3. Fäst holken ordentligt

För att inte riskera att holken falla ner på marken om det blåser eller regnar kraftigt är det viktigt att fästa den ordentligt. Använd varmförzinkad spik eller en rostfri skruv om du ska fästa holken i ett träd eller i husfasaden.

4. Använd ohyvlat virke

Fågelholken ska vara gjord av ohyvlat virke så att både de vuxna fåglarna och deras fågelungar enkelt kan få fäste och klättra ur boet.

5. Sätt upp holken när du vill

Du kan sätta upp holken när som helst under året. Sätter du upp den på våren kan du inte räkna med att någon fågel flyttar in redan första sommaren. Fåglarna trivs nämligen bättre i holkar som fått utstå väder och vind och fått lite patina.