Vad gräsmattan behöver – juni

Genom att sköta om gräsmattan lite extra i år, kan den bli mer lättskött nästa. Här är tips från gräsmatte-entusiasten David på vad gräsmattan behöver i juni.

Vad gräsmattan behöver

  1. Dags att klippa

Nu när det har varit en medeltemperatur på ca 12-15 grader har gräsmattan tagit fart. Det är viktigt att klippa gräsmattan ofta, gärna flera gånger i veckan för att stimulera tillväxt.

 

  1. Gödsla – en gång till

Snart är det dags för andra omgången av gödsel. Om du har missat att gödsla gräsmattan i slutet av mars är det hög tid att ta tag i det nu. Har du redan vårgödslat är det dags för andra rundan på försommaren.

 

  1. Våga vertikalskära

I början av juni är det dags att vertikalskära, tänk på att klippa gräset kort innan. Vertikalskärning hjälper till att dela gräsplantorna och skär av rötterna så att  gräset stimuleras att producera fler sidoskott och gör  gör mattan tätare.

 

  1. Kratta och städa

Efter vertikalskärning kan du kratta bort allt löst material som kommit upp efter vertikalskärning och kasta i din kompost, om du har en.

 

  1. Toppdressa och stödså

Efter vertikalskärning och städning är det dags att toppdressa, dvs du väljer toppdress som är en blandning av jord och sand. Kratta ut ett tunt lager över hela gräsmattan. Det är viktigt att du får ner jorden till botten så att det befintliga gräset inte kvävs. Stödså innan eller efter, gärna hela gräsmattan men framförallt där det saknas gräs eller är glest. Vattna efteråt om regn uteblir de närmsta dagarna.