Träna hund under jaktens lågsäsong

Joachim Almgren var tillsammans med sin egen Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra det första utländska ekipaget att vinna NM-Vinter på Andöya (norska mästerskapen för stående fågelhundar). Men hur håller han hundarna i form efter jakt och jaktprovssäsong när vintermörkret sänker sig, dagarna blir kortare, kylan kommer och snön ligger djup? Här kommer hans egna handfasta tips för att träna hund under jaktens lågsäsong vintertid.

Anpassa matintaget

Anpassa alltid mängden mat och fodersort efter hur mycket hunden rör sig för tillfället. Efter en lång, tuff jakthöst och många långa dagar kan hundarna vara lite magra och ganska slitna. Då går det bra att låta dem äta upp sig under en kortare period, och bibehålla den energirika maten. Men har hunden fint hull och päls finns ingen anledning att bygga hull på dem. Själv kör jag mina hundar på Appetitt Extreme från början på augusti till slutet på oktober, dvs den intensivaste perioden av uppbyggnad, jakt och jaktprovssäsong. Till det får hundarna extra mycket fett under jaktdagarna i form av Appetitt Torkad Vom och Appetitt Energyboxar.

Dra ner på fodrets mängd

När jag går in i de mindre frekventa delarna av året från november till januari ut går jag ner i mängd med foder per måltid, samt kör hundarna på Appetitt Energy vilket räcker gott och väl under perioden. Eftersom jag blandar kulorna med vatten ökar jag mängden vatten per portion för att också öka hundens mätthetskänsla. Jag gör samma manöver från och med början på maj till början på augusti. En tung och fet hund har lättare att dra på sig skador, och leder samt tassar blir extra utsatta. För mina bretoner (stående fågelhund) så gäller det att vara väl musklad, lätt i kroppen och uthållig för att klara många, långa jaktdagar i rad. Kosten är en mycket viktig pusselbit i den ekvationen.

Ta hand om skadorna

Ta hand om och vårda eventuella förslitningsskador och småskador med vila under den första perioden av övergång från hög intensitet i träning till en lugnare period. För egen del brukar jag boka in mina hundar hos min hundfysioterapeut för genomgång muskulärt, med massage, stretching och laserbehandling.

Träna hund på längden

I Kiruna så har vi från november månad korta dagar, där mörkret sänker sig fort. Snön lägger sig djup och det blir kallt. De långa jaktdagarna blir i bästa fall till tvåtimmars turer från att ha legat på sex till åtta timmar per dag. För att bibehålla formen och bygga upp hundarna igen kör jag gärna skidor med expanderlina och sele på mina hundar. För att spara tid när jag tränar hund kopplar jag in alla tre mina vuxna hundar samtidigt med en grenkontakt och kör 45 minuter till en och en halv timmes intensiva pass på längdskidor efter dem. Min köldgräns för hundarna är -15 till -18 grader beroende på vindförhållanden. Minus 18 är absolut max för vad jag utsätter dem för.  Här får man hålla koll så de inte förfryser juver eller pungkulor. Detta blir ren kondition och tempoträning för hundarna.

 

Utnyttja slalombacken 

Backträning med sele och expanderlina är en annan träningsform jag kör med mina hundar. Här kör jag själv stavgång med kängor och broddar på fötterna. Hundarna drar uppför och jag varierar hur vi går från rakt upp, till zick zack upp för backen. Jag går och bromsar bakom hundarna så de får jobba lagom hårt. Här i Kiruna använder jag mig av vår 750 meter långa slalombacke. När vi går utför så kommenderas hundarna att gå bakom mig, medan jag långsamt går utför. Det tvingar hundarna att bromsa och träna baksidorna av låren med ”negativ” träning. Detta sätt att träna hund upptäckte jag när min äldsta tik, Tess rehabiliterades efter en korsbandsskada med avslitet korsband och påföljande TTA-operation 11 år gammal. Idag är hon 13 år och still going strong på jakt.

Prova tempoträning

Jakt och jaktträning på turskidor på fjäll och i skog är fortfarande en möjlig och kanske den bästa träningsformen för en stående fågelhund. Djup snö som gör det tungt att springa, korta dagar och kallt väder gör att dessa pass av naturlighet blir korta denna period. Här måste man vara observant på eventuella frysskador som kan komma under magen på hundarna. Djup snö och simföre gör dock att hundarna lätt blir sega i sin aktion vilket måste kompenseras med tempoträning. Tempoträning kör jag genom att låta hundarna springa fritt framför snöskotern eller mig skidandes efter. Tempoträningen drar jag igång på allvar när det på allvarbörjar närma sig säsongstart för jaktproven.

 

Flytta aktiviteterna inomhus

Under de långa köldperioderna när utomhusmotionen inte blir annat än korta rastningsturer på grund av extrem kyla så får man jobba inomhus med träningen. Då kör jag gärna hundarna på uppblåsbar balansplatta som de får stå på och hålla balansen. För att försvåra övningen kan jag växelvis lyfta på något av hundens ben eller peta till dem försiktigt från sidan så de får kompensera för att hålla balansen. Stå- och sittövningar på balansplatta är också övningar jag kör.

 

På balansplatta hund.
Träning på balansbräda och Pilatesboll är bra inomhusträning under lågsäsong när kylan blir för stark. Här är vi på rehabträning med Madeleine Jonsson på Fysiorehab Häst och Hund som går igenom mina hundar fysiskt efter säsongen.

Ibland får hunden stå med bakbenen på balansplattan och vila frambenen mot en större pilatesboll och jobba med alla småmuskler i kroppen.  Dessa övningar går att variera stort. Jag lägger under denna period även mer arbete på lydnad och dressyrövningar för att aktivera hundarnas koncentrationsförmåga mellan fyspassen.

 

Lycka till! / Joachim

 

Joachim och valpen Tuva.
Joachim Almgren och valpen Tuva
Joachim och Tindra
Fotograf: Ole-Morten Römo (Team Appetitt Norge)

Läs mer om hundträning med Rim och Birk på Grannliv här.

Text: Felicia Welander  Foto: Joachim Almgren