Skydda din hund med rätt reflex

Att använda reflex på din hund är ett billigt och enkelt sätt att undvika olyckor. En reflex ökar hundens säkerhet i både dagsljus och mörker, men det är några saker du bör tänka på.  

I skymning eller mörker kan det var svårt att upptäcka de som går på vägen, stigen eller trottoaren. Inte bara för bilister, utan även för fotgängare, cyklister, skotrar, elsparkcyklar och andra fordon. Varje dag dödas eller skadas minst en hund i trafiken – en sorglig statistik som går att förebygga.

 

Väsentlig skillnad

En bilist som använder halvljus upptäcker en hund på ca 20 meters avstånd i mörker, men med en reflex kan öka den siffran med cirka 100 meter. Det ger föraren en chans att ta hänsyn och sänka farten. Det är också lätt att tro att hunden syns bra på en upplyst gata, men även här kan det vara svårt med sikten. Immiga fönster eller smutsiga billyktor kan försvaga synen för föraren och de flesta olyckor sker, tvärtom mot vad många tror,  i just tätbebyggda områden.

 

Både hund och ägare

Enligt lag ska fotgängare alltid använda reflex när de rör sig i mörker, men en bra reflexväst av god kvalitet skyddar även hunden eller andra sällskapsdjur. Västen bör ha en så stor reflekterande yta som möjligt så att den syns från alla håll och är ett av de säkraste alternativen, även om det är viktigt att komma ihåg att de fortfarande syns dåligt bak- och framifrån. Bär därför alltid reflex, du också.

Byt din reflex ofta

Reflexer slits fort och därför bör de bytas ut då och då, helst varje eller vartannat år. Vill du kolla om din gamla reflex fungerar? Lys på den på fyra meters avstånd, samtidigt som du lyser på en ny reflex – och upptäck skillnaden.

 

Kom ihåg! En hund med reflexkoppel hjälper även ägaren att synas. Men glöm för säkerhets skull inte att använda reflex du också. Fäst dem runt handlederna och/eller dinglande i fickorna. Eller matcha din hund med en egen reflexväst. Här hittar du reflexer för hund, katt, häst och dig själv.

 

Källa: Trafikverket, Härliga hund, Agria Djurförsäkring