Redo för en torr sommar?

Vi minns alla förra sommarens extrema värme som bidrog till torka i stora delar av landet. Det finns en hel del man kan förbereda sig bättre på redan nu om sommaren 2019 blir lika tuff för vår natur.

Sol och värme i all ära, men visst drömde du i smyg om skyfall förra sommaren för att grundvattennivån skulle återställas, växter och odlingar skulle klara sig och inte minst att risken för bränder skulle avta? Med facit i hand kanske vi alla skulle haft lite bättre framförhållning och sparat på det dagvatten som kom i form av regnskurar? Att samla upp dagvatten i en regntunna kräver ytterst lite ansträngning och gör mycket för vår miljö. Om fler tar tillvara på regnvatten blir den akuta bristen inte lika stor.

Det finns ett par saker vi redan nu kan fundera över så att vi står redo i sommar, oavsett om det blir tryckande hett eller en mer normal svensk sommar.

Regnvattentunna

Det första du kan investera i är en rymlig regnvattentunna som samlar upp regnvatten som rinner ner från taket under de regnigaste dagarna. Genom att använda dig av regnvatten spar du både pengar och energi då kranvattnet renas vilket kräver energi. Har du plats för två är det såklart dubbelt så bra, då räcker det till mer bevattning av trädgårdsväxterna och gräsmattan. Regnvattnet kan också användas till att tvätta bilden eller att fylla upp poolen med.

Granngården har bland annat flera regnvattentunnor från Greenline och Tetrus i olika utföranden. Dessa kan placeras vid stuprör, tak eller längs en vägg. Det finns också tunnor med kran för avtappning, lock, fot och anslutning till stuprör. Många av tunnorna är även UV- och väderbeständiga och ser naturliga ut i trädgården, till exempel regnvattentunnan i trä-replika.

regnvattentunna

Vattna sällan och mycket

Det viktigaste tipset för att hålla gräset grönt om sommaren är att vattna sällan men rikligt. Man vill tvinga rötterna att söka fukt nedåt. 2,5 centimeter vatten är en lagom mängd för att säkerställa att fukten söker sig 10–15 centimeter ner i jorden. Vattna främst på kvällen så att inte värdefulla droppar dunstar bort i värmen.

Teknik som hjälper dig att vattna lagom

Det flera smarta finesser som du kan koppla på din spridarutrustning som till exempel en vattenmätare kan du hålla koll på hur mycket vatten du förbrukar när du vattnar gräsmatta, rabatter och krukor.

Du kan ha en vattentimer som fästs på kranen och automatiskt slår av bevattningen i din trädgård efter en halvtimme, timme eller upp till två timmar.

Ett alternativ för den entusiastiska är en bevattningsdator som ansluts direkt till kranen och styr när spridaren ska sättas på och hur länge den ska vattna. Det hjälper dig att hålla koll på bevattningen både till vardags och när du är borta på semester.

Ge gräsmattan rätt vattenmängd genom att ställa en regnmätare en bit ifrån vattenspridaren. När mätaren nått 2,5 centimeter är det dags att flytta spridaren och mätaren till en ny plats. Anteckna gärna hur lång tid det tog att vattna så kommer du ihåg till nästa tillfälle.

Smarta bevattningssystem

Om du vill ha möjligheten att kunna åka på semester samtidigt som din gräsmatta vattnas så kan ett bevattningssystem vara värt att investera i. Med till exempel Gardena Smart System får du information om hur din trädgård mår och kan enkelt styra bevattningen från din smartphone eller surfplatta.