När är det dags att så? Tips från Axonaskolan  

På Axonaskolan odlar eleverna och NO-läraren Andreas just nu för fullt. När det är dags att så och sätta fröerna i jorden beror på vilka grödor de ska odla. Här delar de med sig av sina tankar och tips.

Det är lätt att glömma bort att Sverige är ett långsmalt land, med olika förutsättningar och tider för sådd och utplantering. Vi blir stressade när vi ser på Facebook att folk sår sina tomater redan i januari. Det är då lätt att tro att man själv är sent ute och känna stress – fast det egentligen är de andra som är på tok för tidiga.

Vissa fröer bör sås tidigt för att hinna sätta frukt, till exempel de riktigt starka chilisorterna. Det är då nödvändigt med så kallade försådder eller förodlingar. Jag vet att entusiaster sår de allra starkaste redan INNAN jul. Vi skall visserligen inte odla de där RIKTIGT starka chilisorterna på skolan i år, men det finns andra fröer som är bra att komma igång i tid med.

Dags att så i plugglåda

Tomatsådd

På skolan har vi precis sått lite tidiga tomater. Tomaterna behöver egentligen inte sås så här tidigt, men eftersom vi kör väldigt lågvuxna sorter som inte tar så mycket plats, kan vi ha dem inne länge och njuta av dem som ”fönstergrönsaker”. Det är kul för eleverna att följa tomaternas utveckling och se dem på nära håll.

Planerar att testa nytt

I år kommer vi att förodla olika sorters sallater inomhus och sedan plantera ut dem i våra varmbänkar. Vi kommer även så samma sallatsorter direkt i varmbänkar. På så sätt kan vi jämföra och se skillnader på hur mycket detta ger. Sallat är ju egentligen ganska snabb. Försådder kan ibland vara onödiga och inte påverka skördetiden så mycket. Skall bli spännande att se resultatet på detta lilla odlingsexperiment.

På hemmaplan skall jag i år testa att odla rotselleri. Det har jag aldrig gjort tidigare. Skall bli spännande att prova. Jag har läst att även denna rotgrönsak tillhör de som mår gott av en tidig frösådd.

Vi har inte några jättestora odlingar och kan därför lyxa till det lite med våra förodlingar. Vi använder samma odlingspluggar som vi har till våra hydroponiska odlingar och tillhörande minipluggbrätten och miniväxthus. Pluggarna är gjorda av torv och fermenterad kokos, vilket vi har märkt ger mycket kompakta och fina plantor.

Just dessa pluggar ”säckar inte ihop” under förodlingen utan behåller sin luftiga struktur. Tror detta kan vara en bidragande orsak.  Vi brukar låta växterna stå i pluggen ganska länge och tillföra samma näring som vi har vid våra hydroponiska odlingar. På detta sätt får vi en mycket kompakt förodling som är lättare att förse med tillräcklig mängd ljus.

Tidig soff på fönsterbräda.

Ljuset – viktigt vid förodling

Tänk på att just ljuset är en av de ABSOLUT viktigaste komponenterna vid när det är dags att så. Får växterna för lite blir de långa och gängliga. De bryts lätt av, blir känsliga och svåra att hantera. Mängden ljus är säkerligen tillräckligt i ett fönster i söderläger, men timmarna är för få så här tidigt på året. Jag använder smidiga odlings-LED både i skolan och hemma. Dessa fästs med sugproppar direkt i fönstret eller med kedjor i gardinstången.

Försådder under LED-belysning.

Våga experimentera!

Slutligen vill jag uppmuntra till lite experimentlusta. Det kan vara riktigt kul att odla några få grönsaker riktigt tidigt inomhus. Min personliga favorit är physalis. Varje år är det samma sak. Då jag lägger ut bilder på min rekordtidiga sådd av physalisen kraxar olyckskorparna. ”Du sår för tidigt! Det där kommer ALDRIG gå! De kommer växa dig ur huset!” Men jag har gjort det i flera år och vet att det går. Hemligheten är att jag har gott om plats för dem i mitt orangeri och att jag kan ge dem mycket extra ljus. Jag brukar avnjuta mina första physalis redan i maj. Det är JÄTTETIDIGT! Då brukar olyckskorparna sluta kraxa.

Grödor som är bra att så riktigt tidigt:

  • Chili
  • Paprika
  • Aubergine
  • Purjolök
  • Kronärtskocka
  • Rotselleri

Lycka till med era försådder! / Andreas ”Odla i skola” AnderssonAndreas Andersson.

Andreas sprider budskapet om odling i skola och förskola via sociala medier under pseudonymen ”Odla i Skola”.  Följ honom, eleverna och deras odlingsdrömmar på Facebook, Instagram och på egen blogg.