Klä dig för en säker dag i skogen

Att säkerheten ska finnas i första rummet när du arbetar i skogen är självklart. Men som vanligt när det handlar om viktiga frågor är det nyttigt med en repetition. Enklaste sättet att skydda dig är att klä dig för en säker dag i skogen.

Hjälm

Slarva aldrig med hjälmen! Och tänk på att det ska vara en godkänd skyddshjälm med hörselskydd och visir. Eftersom plast försämras genom åren är det viktigt att din hjälm inte är för gammal – kontrollera datummärkningen på insidan av hjälmen så vet du hur länge den går att använda innan det är dags för en ny.

Stövlar eller kängor

Att skydda fötterna från en roterande sågkedja är en självklarhet. Rejäla skyddsstövlar eller sågskyddskängor ska ingå i varje garderob hos dig som arbetar i skog och mark. Men kom ihåg att vanliga skyddsstövlar med stålhätta inte räcker. Det måste även finnas sågskydd bakom stålhättan.

Byxor

Vanliga byxor vid skogsarbete är som att gå naken. Använd alltid sågskyddsbyxor. De är slitstarka och ger maximalt skydd där olycksrisken är som störst. Det är också nödvändigt att de ger dig rörelsefrihet, att de andas samt håller dig torr både på insidan och utsidan.

Skyddshandskar

När du jobbar med sågning, röjning och kapning måste du ta hand om dina händer. Ett par slitstarka sågskyddshandskar med dämpningselement underlättar arbetet och är skonsammare mot kroppen.

Varseljacka med sågskydd

Det är förvånansvärt hur osynlig man kan bli i skogen. Därför bör du en väl synlig sågskyddsjacka på överkroppen när du arbetar med motorsåg eller röjsåg. Ju bättre utrustning, desto tryggare och mer avspänt kommer arbetet att bli. Här kan du läsa mer om hur du syns i mörkret.

Första förband

OBS! Arbeta aldrig i skogen utan att ha ett förstaförband-kit väl tillgängligt. Sen bör du ha en större förbandsväska i bilen eller traktorn.

Ett komplett utbud av Granngårdens verktyg och arbetskläder hittar du här.

 

Tips för ett säkrare skogsarbete:

  1. Följ alla säkerhetsföreskrifter för arbete med motor- och röjsåg.
  2. Ha första förband med dig i fickan.
  3. Märk ut platsen på en karta som du lämnar väl synlig hemma.
  4. Ha alltid mobilen eller kommunikationsradion lättillgänglig, helst i framfickan på jackan. Se till att mobilen är fulladdad när du går hemifrån.
  5. Meddela en anhörig var du kommer att arbeta under dagen och ha regelbunden kontakt med den personen under dagen.
  6. Parkera ditt fordon i färdriktningen så att du enkelt kan köra iväg.