Gör egna talgbollar – så lätt lockar du nya bevingade vänner

Släpp fram skaparglädjen och gör dina egna talgbollar – enklare än du tror och ofta väldigt uppskattat bland trädgårdens bevingade gäster.

Det är nästan omöjligt att göra fel när man gör sina egna talgbollar. ”Man tager vad man haver” är en princip som brukar fungera även här. Och har du tur kanske du lockar till dig någon ny exotisk gäst som vill fylla på fettreserverna inför de kallare månaderna.

Några tips är att välja feta frön som solrosfrön eller jordnötter, men undvik havre eftersom väldigt få fåglar gillar det. Placera gärna fågelmaten nära buskar så att fåglarna kan gömma sig. Men tänk på att buskarna inte skymmer ända ner till marken eftersom de då lätt blir bra gömställen även för katter.

Alla fåglar har sina favoriter i menyn. Med rätt fågelmat kan du locka specifika arter att besöka din trädgård. Prova dig fram och se vilka fåglar som dyker upp.

Solrosfrö: Domherre, grönfink, nötväcka, talgoxe.
Osaltade jordnötter: Mesfåglar, nötväcka, siskor.
Hampfrö: Bergfink, blåmes, bofink, domherre, gråsparv, grönfink, pilfink, talgoxe.
Talg, ister, kokosfett, späck: Blåmes, nötskrika, skata, större hackspett, talgoxe.
Äpple, päron, rönnbär: Trastar, sidensvansar, stare.
Vildfågelfrö, linfrö: Bofink, gråsiska, gråsparv, grönfink, pilfink.

 

Talgbollar

100 gram kokosfett
100 gram osaltat smör eller ister
Blandade fröer (exempelvis
1 dl solrosfrö, 1 dl hampfrö,
1 dl osaltade jordnötter)
Lite matolja att smörja formarna med
5–8 formar
Snöre
Sugrör

 

Gör så här:

1. Värm fettet och ta av kastrullen från plattan.

2. Häll blandningen över fröerna.

3. När blandningen svalnat och blivit trögflytande kan du forma bollar av den. Ett annat alternativ är att hälla den smälta blandningen i pepparkaks- eller bullformar.

4. Gör en snörögla och hänga upp ”talgbullen” när den stelnat.

5. Supertipset: Häll upp den smälta blandningen i en tom mjölkförpackning. När den stelnat skär du upp en öppning på sidan av paketet och serverar.

Lycka till!