Gör egna talgbollar – så lätt lockar du nya bevingade vänner
Släpp fram skaparglädjen och gör dina egna talgbollar – enklare än du tror och ofta väldigt uppskattat bland trädgårdens bevingade gäster.
Det är nästan omöjligt att göra fel när man gör sina egna talgbollar. “Man tager vad man haver” är en princip som brukar fungera även här. Och har du tur kanske du lockar till dig någon ny exotisk gäst som vill fylla på fettreserverna inför de kallare månaderna.
Några tips är att välja feta frön som solrosfrön eller jordnötter, men undvik havre eftersom väldigt få fåglar gillar det. Placera gärna fågelmaten nära buskar så att fåglarna kan gömma sig. Men tänk på att buskarna inte skymmer ända ner till marken eftersom de då lätt blir bra gömställen även för katter.
Alla fåglar har sina favoriter i menyn. Med rätt fågelmat kan du locka specifika arter att besöka din trädgård. Prova dig fram och se vilka fåglar som dyker upp.
Solrosfrö: Domherre, grönfink, nötväcka, talgoxe.
Osaltade jordnötter: Mesfåglar, nötväcka, siskor.
Hampfrö: Bergfink, blåmes, bofink, domherre, gråsparv, grönfink, pilfink, talgoxe.
Talg, ister, kokosfett, späck: Blåmes, nötskrika, skata, större hackspett, talgoxe.
Äpple, päron, rönnbär: Trastar, sidensvansar, stare.
Vildfågelfrö, linfrö: Bofink, gråsiska, gråsparv, grönfink, pilfink.
Talgbollar
100 gram kokosfett
100 gram osaltat smör eller ister
Blandade fröer (exempelvis
1 dl solrosfrö, 1 dl hampfrö,
1 dl osaltade jordnötter)
Lite matolja att smörja formarna med
5–8 formar
Snöre
Sugrör
Gör så här:
1. Värm fettet och ta av kastrullen från plattan.
2. Häll blandningen över fröerna.
3. När blandningen svalnat och blivit trögflytande kan du forma bollar av den. Ett annat alternativ är att hälla den smälta blandningen i pepparkaks- eller bullformar.
4. Gör en snörögla och hänga upp ”talgbullen” när den stelnat.
5. Supertipset: Häll upp den smälta blandningen i en tom mjölkförpackning. När den stelnat skär du upp en öppning på sidan av paketet och serverar.
Lycka till!
Går också bra att om man fått vispgrädde över vispa detta till smör, hälla av vassle och blanda i frön av olika slag, nötter mm.
Uppskattas av fåglarna!
Fåglarna får något gott och man behöver inte slänga grädden i onödan.
Vad bra tips – tack!
Jag har ett annat tips. Blanda 1 kg havregryn med ½ liter raps- eller solros-olja. Kör i mixer / assistent tills det är väl blandat (inga gryn utan olja). Serveras på nätskål som släpper igenom vatten.
Vad bra tips – tack!
Jag använderl lerkrukor/ blomkruka. Tar en bit ståltråd som jag trär igenom hålet i krukan snor den runt en träbit, en bit utanför krukans kant. Sätter en kork i hålet. Fyller sedan krukan mblandade frön m fett. Får stelna. Brukar förvara svalt
Vad bra tips – tack!
Hänger du krukan upp och ner eller botten ner?
Jag kommer nog bara göra egna taljbollar hädan efter det var ju busenkelt. Tack för tipset Marie.
Hur gjorde du dina talgbollar?
Jag skulle vilja göra bollar att stoppa i ett nätrör.
Hälsn Lena
Om du låter blandningen stelna tillräckligt så kan du rulla den till bollar sen. 🙂
Fyll blandingen i tom läsk- eller ölburk du har klippet toppen av. Når innholdet er avkjølt og stivt lager du et lite hull i bunnen av burken og holder den under varmt vann fra springen en kort stund. Da sklir innholdet lett ut. Den sylinderen passer perfekt i et nätrør.
Jag hällde blandningen ner i muffinsformar. Lätt att ta ur formarna när de svalnat.
Hej! Jag har möjlighet att få fett från slaktade får. Kan man använda det till bollar till fåglar?
Fåglarna älskar fett från fåren.
Vad ska sugröret vara till?
Troligtvis att dra ett snöre igenom
Häll blandningen i kaffe/tekoppar och häng upp dem i örat. Använd koppar som är bredare upptill så att fåglarna får utrymme och god uppsikt över omgivningen när de äter.
Bra tips hur ska man fixa mat för fåglarna🙂
Tack