Välja äppelsort – det ska du tänka på

Har du en trädgård där du vill plantera ett vackert äppelträd som ger mycket och god frukt? Vi har samlat allt du behöver veta när du ska välja äppelsort.

Att ha egna äppelträd i trädgården är härligt på så många sätt. De ger fantastisk grönska, god frukt och är toppen för trädgårdens bin, humlor och fjärilar som gärna pollinerar träden. Men vilken sort ska du välja? Det beror helt och hållet på hur stor trädgård du har och när du vill att dina äpplen ska mogna.

Välja äppelsort efter stamtyp

Först och främst ska du välja vilken stamtyp du vill ha. Det vanligaste är att man väljer stamtypen A2. Det är en bra grundstam som trivs i hela landet, ger stora träd med rejält rotsystem och som har bra härdighet. Dessutom kan du skörda äpplen från ett äppelträd med A2-stam ganska snart efter planteringen.

Det finns även andra stamtyper som lämpar sig bättre för exempelvis mindre trädgårdar. Stamtyp B9 och M26 kan du läsa mer om här.

Skördetid på sommaren, hösten eller vintern?

Fundera också på när du vill kunna skörda dina äpplen. Väljer du att plantera ett äppelträd kan du antingen välja en sort som ger skörd på sommaren, hösten eller vintern. Eller så kanske du har plats för flera träd och kan välja tre olika så att du har tillgång till färska äpplen länge. Vissa sorter lämpar sig bättre än andra för lagring också, en viktig aspekt att ta med i beräkningen. Kan du ändå inte bestämma dig finns det så kallade familjeträd som består av 3–4 sorter på ett och samma träd. Något för alla smaker med andra ord.

När du valt vilka sorter du ska ha är det bara att börja planera för planteringen. Äppelträd ska planteras på våren eller hösten. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du planterar ditt äppelträd, från jordval till växtstöd och storlek på grop.

Äpplen från samma sort kan inte pollinera varandra. Detta brukar inte vara något problem om du bor i villaområden eller har dina äppelträd i koloniträdgården där det oftast finns andra äppelträd i närheten. Men om du bor avlägset behöver du två olika sorter som kan pollinera varandra. Det finns pollineringslistor som du kan använda dig av när du ska välja äppelsort.

Moget rött äpple.Äppelsorter för alla tillfällen

’Gravensteiner’ – Söt med liten syrlighet som passar för förvaring eller att äta direkt. Mognar i november-december. Kan ta lite längre tid för sorten att nära frukt efter plantering.

’Summerred’ – Saftigt, krispigt och syrligt äpple med fantastiskt rött skal. Mognar i september-oktober och används med fördel i sallader och desserter.

’Ingrid Marie’ – En riktig klassiker och ett utmärkt matäpple. Mognar sent, i november-januari och trivs allra bäst i soligt läge.

’Amorosa’ – Ett fantastiskt gott äpple, gulgrön grundfärg med röda inslag och med fin balans mellan sötma och syra. Mognar i oktober-december och passar lika bra som matäpple som i matlagning.

’Alice’ – Ett lite mindre äpple med stora smaker och fast fruktkött. Mognar i september och kan både ätas direkt och användas i desserter. Ger skörd 3–4 år efter planteringen.

Här kan du läsa om fler härliga äppelsorter, däribland ’Aroma’, ’Åkerö’ och ’James Grieve’. Alla Granngårdens äppelsorter går att köpa både som normalstort träd och mini beroende på storlek på trädgården.

På Granngården har vi som målsättning att alla fruktträd vi säljer under året har kvalitetsmärkningen Min egen trädgård. Dessa träd har testats och odlats i vårt svenska klimat och är friska, pålitliga och motståndskraftiga. Vi reserverar oss dock för slutförsäljning eftersom det idag råder stor efterfrågan på fruktträd med märkningen Min egen trädgård.