Välj svenskodlade blommor och växter i sommar

Det finns flera anledningar till att du ska välja svenskodlade blommor och växter i sommar. Köper du närodlade växter så håller de längre, vilket både är bra för miljön och växterna. Dessutom stödjer du svensk odling så att hantverket kan leva vidare.

Odlingen i Sverige är hållbart producerad och växterna kommer från odlare och lantbrukare som arbetar aktivt med att minska odlingens miljöpåverkan.

Hållbart med svenskodlade blommor

När du köper närodlade växter från Sverige innebär det att du får blommor som både håller längre och som har kortare transporter till våra butiker – vilket är bra för miljön och dina växter som mår bättre. Svenskodlade blommor är också anpassade för vårt svenska klimat vilket gör att de har lättare att trivas och frodas när du planterar dem, både i ditt hem och ute i trädgården.

Genom att köpa svenska växter stödjer du svensk odling, hantverk och arbetstillfällen. Många handelsträdgårdar och plantskolor är familjeföretag som drivits i generationer. De svenska odlarna lever också upp till högt ställda krav när det kommer till miljöpåverkan.

Välj en växt med Från Sverige-märket

En växt med märket Från Sverige är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. (Blomsterlök, fröer eller sticklingar får däremot vara importerade. Men för att få ursprungsmärkas måste den största delen av odlingstiden vara i Sverige, eller att den största tillväxten är i Sverige).

Det finns också krav på att växterna är certifierade och kontrollerade av oberoende kontrollorgan. Och växterna med märkningen kommer från odlare eller lantbrukare som alla tar ett omfattande miljöansvar och jobbar aktivt med att minska odlingens klimatpåverkan.

Svenskodlade blommor för en spirande sommar

Det finns många olika svenskodlade blommor och växter under sommarhalvåret. Några av dem är t.ex. Dahlia, Petunia, Stjärnöga och Pelargoner. Dessutom många ätbara växter i forma av kryddor och grönsaksplantor.

Granngården erbjuder många blommor och växter med märkningen Från Sverige. Så titta efter märket när du handlar för rabatten, krukan eller balkongen i din Granngården-butik.