Välj rätt jord till din pallkrage

Att odla i pallkrage är smidigt och enkelt. Men det är viktigt att välja rätt jord till din pallkrage. Generellt sett bör pallkragar ha en näringsrik jord.

Jordtips under det första året

När du anlägger din pallkrageodling blandar du planteringsjord med komposterad kogödsel. I runda slängar kan du beräkna att en pallkrage i vanlig storlek rymmer ca 200 liter jord och passar bäst för växter med grunda rötter som till exempel jordgubb, kryddor, sallad med mera. Väljer du jord i påse går det åt ca tre påsar planteringsjord och en påse kogödsel. Dubbla pallkragar rymmer 400 liter jord och passar bra när växterna kräver lite mer plats, som till exempel potatis, morot och så vidare.

Vill du komma igång snabbt med din pallkrageodling? Här kommer några bra tips.

Tillför näring

Är du en lite mer van odlare kanske du vill bottna pallkragen med finfördelade växtrester och löv innan du häller på jordblandningen. Tillför näring varje år, till exempel i form av löv, kompost och gräsklipp. Det är också bra att hälla på en halv säck biokol per pallkrage. Vill du prova ett experttips kan du lägga lite hönspellets i blöt och sedan trycka ner i jorden för extra näring.

Jord och pallkrage.

Tips! Läs mer om jord och jordtyper här