Undvik fuktskador och trasiga takpannor – ta bort mossa på taket

Mossa på taket kan verka oskyldigt. Men om mossan får ligga på taket en tid så riskerar takpannorna att spricka och bärläkten som pannorna vilar på att fuktskadas. Här kommer flera tips så att du kan ta bort mossa på taket själv.

Om du vill hålla dina tegelpannor hela och undvika fuktskador på bärläkten är det en bra idé att se till att ta bort mossa från taket med jämna mellanrum. Och det kommer att kräva handgripligt arbete hur du än bär dig åt. Men du kan vara lugn, det behöver varken innebära ett krångligt arbete eller massor med verktyg och tid. Vi hjälper dig att lyckas.

Börja med att rengöra pannorna

Innan du gör någonting annat ska du ta bort mossan som ligger på taket. Du kan använda en högtryckstvätt för det arbetet så länge du är noga med att spola vattnet uppifrån och ner så att det inte smyger sig in vatten under pannorna och orsakar fuktskador på sikt. Går du omkring på pannorna på taket är det viktigt att du fördelar vikten jämnt över båda fötterna så att inga pannor stryket med – särskilt om du har ett tak med lerpannor.

Ta bort mossa på taket med en takskrapa

Om du inte har eller vill använda en högtryckstvätt för arbetet går det lika bra med en takskrapa med teleskopskaft. Denna metod är nästan att föredra när du har ett lite brantare tak och inte känner dig bekväm med att beträda det på egen hand. Se till att ha en stabil och stadig stege som du kan stå på och värna om säkerheten. Se till att fästa en lina mellan hängränna och stege så att du inte riskerar att glida i sidled med stegen när du tar bort mossan.

När mossan är borta – dags för efterbehandling

När du fått ner mossan från taket vill du gärna behandla ytan med något som gör att inte ny mossa bildas direkt. Nelson Gardens takrengöring skapar en miljö som mossan inte alls trivs på. Spola ut medlet med tryck på takpannorna genom att koppla dunken till vattenslangen. Sen kommer det nog dröja innan du behöver göra samma mossbekämpning igen.

Vill du även bli av med mossa i gräsmattan? Då ska du klicka här!