Grästips från gräsfantasten: Undersök ditt underlag vid grässådd

Ska du så gräs? Vare sig det gäller nysådd eller bättringssådd är det klokt att undersöka vilken typ av underlag du har först — för att få bästa möjliga förutsättningen för grönt och frodigt gräs.

Ett bra underlag resulterar i en mer slitstark och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Gräsfantasten David Krisfors berättar vad du ska tänka på när du sår på olika underlag i trädgården.

Olika underlag ger gräs olika förutsättningar

Med underlag menas jorden gräset växer i. En jord som mestadels består av lera är ofta för kompakt, vilket gör det svårt för gräsets rötter att ta sig ned på djupet. I en jord som istället till mestadels består av sand är risken stor att fukt torkar ut för snabbt på djupet, vilket då resulterar i att du behöver vattna alldeles för ofta.

Undersök ditt gräsunderlag

För att ta reda på hur det står till med just din gräsmatta ta en spade och gräv, cirka 2 decimeter på djupet. Undersök sedan underlaget genom att ta upp en liten bit och se hur jorden ser ut. Är den stenhård så är det för mycket lerjord. Om den istället gallrar sönder lätt så är det för mycket sand.

Jordförbättra för jämn gräsmatta

Genom att gräva upp en bit jord och undersöka underlaget får du reda på vilken typ av material du ska tillföra när du jordförbättrar. Detsamma gäller när du jämnar ut en ojämn gräsmatta. Optimalt enligt mig är en jordmån där sand och matjordsförhållandena är cirka 40/60.

Lycka till med din gräsmatta! Här hittar ni fler grästips från mig. /David

 

Följ David på instagram

Gräsfantast, gräsentusiast och gräsmattenörd. David Krifors arbetar som fysioterapeut i Västerås och har gräsmattan som största hobby. Han har kvarterets grönaste gräsmatta och njuter av känslan av att sätta fötterna på frodigt gräs. Följ David på instagram @davidsgras för mer gräsinspiration, tips och råd.David Krifors gräsfantast.