Underhåll din gräsmatta i sommar

Det absolut viktigaste du kan göra nu under sommaren är att visuellt se över din gräsmatta. Ser den tät ut? Ser den ut att må bra? Har den mycket ogräs? Utifrån denna analys kan du specificera vad som behöver göras då det kan se annorlunda ut varje säsong. Här är gräsfantasten David Krifors tips på underhåll av gräsmatta.

Tät och grön sommarmatta

Ser gräsmattan tät och grön ut behöver du inte göra så mycket alls förutom att gödsla och se till att den får vatten vid långvarig torka. Har gräsmattan mycket oönskat ogräs så planera en sommardag då du manuellt rycker upp eller plockar bort ogräset. Se det som ett träningspass där du får motion samtidigt som du slipper använda olika medel som skadar miljön.

Vertikalskär vid gles gräsmatta

Om gräsmattan ser gles ut i kombination med att den lätt torkar ut kan den behöva vertikalskäras. När du vertikalskär river du upp det översta lagret av dött gräs och annat organiskt material, samtidigt som du skär i gräsets rötter vilket gör att gräset delar sig. Du får alltså fler grässtrån per gräsplanta. Vertikalskärning gör också att vatten lättare tar sig ned till gräsets rötter och gräsmattan blir på så sätt mer stryktålig mot torrperioder under sommaren. I vissa fall räcker det med vertikalskärning för att få gräsmattan tätare men mitt tips är att stödså och toppdressa gräsmattan efter vertikalskärning. Mer om hur det går till kan du läsa och se på @davidsgräs på instagram.

Gräsfrö på grön gräsmatta.

Stödså gräsmattan i sommar – så gör du

Det går utmärkt att stödså efter vertikalskärning. Sprid då ut gräsgröna för hand eller med spridare över hela gräsmattan. Lägg sedan ut toppdress i högar över hela gräsmattan (2 liter toppdress per kvadratmeter). Använd gärna dressraka eller baksidan på en räffsa för att fördela ned toppdressen till jordytan. Kom ihåg att toppdressen inte får ligga ovanpå gräset då det riskerar att kvävas. Gör dessa steg innan regn så behöver du inte du vattna efteråt.

Har du ett område där det knappt växer något gräs alls är det bra att göra en nysådd. Se efter hur underlaget ser ut, kanske jorden är för kompakt så du behöver luckra upp den och fylla ut med sand? Detta kan göras med jordfräs men det går också bra med en grov kratta eller grep. Luckra upp jorden ca 1-2 dm. Så sedan enligt beskrivning direkt på ytan. Lägg därefter på ett tunt lager toppdress. Vattna ofta och lite så att inte fröna torkar ut eller rinner iväg.

Håll gräsmattan vid liv med gödning

Regelbunden gödning är viktigt för att hålla gräsmattan livskraftig i sommar. Det motverkar även mossa och annat du inte vill ha i gräsmattan. Har du en robotgräsklippare tillför du hela tiden en naturlig gödning eftersom gräsklipparen klipper mycket lite av grässtrået i taget. De små gräsbitarna förmultnar snabbare än längre strån och blir på så vis till gödsel. Behovet av gödsel minskar således.

Mitt tips är dock att ge gräsmattan en start på våren genom att gödsla med järnrikt ”vårgödsel” underhålla med kväverikt ”sommargödsel” och slutligen avsluta inför vintern med kvävefattigt ”höstgödsel”.  Självklart är det även när det gäller gödsling bra att se över hur gräsmattan verkar må. Är den tät, grön och växer bra så har den troligtvis tillräckligt med näring och gödsel i det läget kan eventuellt ”stressa” gräset.

Lycka till!

/ David

Följ David på instagram

Gräsfantast, gräsentusiast och gräsmattenörd. David Krifors arbetar som fysioterapeut i Västerås och har gräsmattan som största hobby. Han har kvarterets grönaste gräsmatta och njuter av känslan av att sätta fötterna på frodigt gräs. Följ David på instagram @davidsgras för mer gräsinspiration, tips och råd.David Krifors gräsfantast.