Odla tomat – 5 tips för att bli din egen ”tomatkung”

När ljuset börjar hitta tillbaka finns mycket du kan göra för att få vårkänsla hemma, även om sommaren ännu är långt borta. Att planera för att odla tomat får odlingsglädjen att spira. Så här gör du.

Rika på C-vitamin och färggranna av antioxidanten lykopen är tomater extra bra för immunförsvaret. När vi odlar tomater hemma blir de inte bara godare utan får också ett högre näringsvärde eftersom de plockas mogna. Att odla själv är dessutom klimatsmart, eftersom tomaterna slipper transporteras.  Söta, mustiga eller avlånga? Odla hemma och välj mellan tusentals tomatfrön.  

Så här blir du din egen ”tomatkung” (eller drottning)

Det bästa sättet att odla tomat är att skapa rätt förutsättningar för att de ska växa bra. Att odla sin egen mat är ett oslagbart sätt att njuta av det som naturen ger. Här är 5 snabba tips för att lyckas med dina tomater:

 


Våra bästa tomattips:

  1. Välj frön efter utrymme

Har du växthus eller solig vägg? Välj tomatsort efter dina förutsättningar. Växthussorter håller till exempel inte för utomhusodling, där passar istället dvärgbusktomater bäst. Ska du odla på balkongen? Prova busktomat eller ampeltomat. Är du en av de lyckliga som äger ett växthus kan du däremot odla nästan vilken sort som helst.

  1. Odla tomat i rätt tid

I början av mars kan du så i växthus med stödvärme och är växthuset kallt går det bra i mitten av mars. Utomhus i kruka eller vid solig och vindskyddad vägg får du hålla dig till mitten av april.

  1. Ljus, ljus ljus – och jord

Använd så bra jord som möjligt, gärna sandig och luftig för att rötterna ska få syre. En sålåda med plastlock behåller fuktigheten. Tomatplantorna behöver massor med ljus och glöm inte att vattna försiktigt.

  1. Dags att skola om

Vänta tills plantorna är 5 centimeter höga och skola sedan om dem i större krukor. Planteringsjorden ska vara bra kvalitet och de ska stå ljust men inte för varmt. Ofta är nätterna svala tidigt på året och det främjar plantorna så länge de får mycket sol och värme på dagarna. För lite ljus men mycket värme ger höga, magra skott.

  1. Placera ut tomatplantorna

När det är garanterat frostfritt är det dags att plantera ut plantorna i 20-literskrukor. Skydda dem med väv under försommaren tills värmen satt igång på allvar. Sedan behöver de bindas upp med käppar för att inte gå av. Att odla tomat är också att ge näring som är rik på kalium och fosfor, men inte kväve eftersom det ger dig smak.

 

Bonustips!

Tillsätt gärna en tesked vedaska i jorden, per planta.

Lycka till med att odla tomat och glöm inte att ”tjuva” tomaterna, det vill säga knipsa av skott som växer i grenvecken. Annars växer de åt alla möjliga håll och använderkraft till skotten istället för tomaterna. Fler tips hittar du bland annat här