Tio-i-topp: populäraste potatissorterna

Finns det något härligare än den där första nypotatisen med sitt skira skal och gula sötma? Att odla sin egen potatis är enkelt och alla har vi vår egen favorit. Här är Granngårdens populäraste sorter.

På Granngården finns ett tjugotal olika sorters sättpotatis att välja mellan. För de flesta styrs valet av om man vill ha en tidig eller sen sort – många vill få klart potatisen under semestern, eller ännu hellre till midsommar. I normala fall är det ett konststycke som oftast är södra Sverige förunnat, men med den tidiga vår vi har i år kanske vi blir fler som lyckas.

Då krävs en riktigt tidig sort, att man sätter potatisen så snart man vågar och har varit ute i god tid med förgroddningen. Ett annat knep är att sätta potatisen i små kartonger med jord (avklippta mjölkförpackningar fungerar utmärkt) så att de börjar få rötter och blast redan innan du satt ut dem.

Tio-i-topp över Granngårdens populäraste potatissorter toppas också, inte helt oväntat, av den tidiga sorten Rocket. Det är en mild och välsmakande färskpotatis som ger runda välformade knölar. Grattis Rocket, säger vi helt enkelt!

Tio-i-topp populäraste sorterna förra året:

  1. Rocket, tidig mild sort.
  2. Maria, gul, svensk, fast, lite mjölig sort med få och stora knölar.
  3. Early Puritan, välkänd midsommarpotatis.
  4. Asterix, fast och välkänd höstpotatis med mycket smak.
  5. King Edvard, kungen bland mjöliga potatisar, sen sort.
  6. Amandine, storsäljande delikatesspotatis, funkar lika bra i hink som på friland.
  7. Penelope, tidig god sort.
  8. Minerva, fast ljusgult kött, rundovala knölar.
  9. Princess, tidig, tålig och smakrik delikatesspotatis.
  10. Mandel, svensk klassiker bland sena sorter, mjölig söderut och fastare i norr.