Småfåglar hjälper mot stress och ångest

När du skapar en trevlig hemmiljö för småfåglarna i trädgården om vintern är det inte bara fåglarna som får ett ökat välbefinnande. En studie visar att även vi människor mår bra av bevingade vänner i vår närhet.

Det senaste året har många av oss spenderat mycket tid i hemmet vilket påverkat vårt välbefinnande. Men det finns sätt att ge sig själv lite ljuspunkter i tillvaron. Det sägs nämligen att träd, buskar och inte minst småfåglar hjälper mot stress och dämpar både ångest och motverkar depression. I en studie från bland annat University of Exeter, har forskarna hittat tydliga samband mellan närheten till småfåglar och växtlighet och vårt välmående.

I studien gjorde man inte skillnad på olika fågelarter utan välmåendet kom med antalet fåglar testpersonerna hade runt omkring sig. Studien visar dessutom att vi är mer benägna att känna oss nere och deprimerade om vi inte kommer ut i naturen lika mycket som vi brukar.

Att mata småfåglar hjälper mot stress

Utöver de positiva aspekterna av liv och rörelse i trädgården så bidrar fågelmatning bidrar till ro och avslappning. Detta förklarar forskarna Daniel Cox och Kevin Gaston, som ligger bakom studien. Dessutom menar de att vi som människor känner större närhet till naturen om vi matar fåglarna i våra trädgårdar.

Källa: Natursidan.se

Tips! Locka fler fåglar till din trädgård genom att mata med flera olika sorters fågelmat.