Sommarblommor – så orkar dina blommor hela sommaren

Gick det verkligen så fort? Sommaren är här och vi lever här och nu! Här får du tankar från Emily Bratt kring sommarblommor, och tips på hur du tar hand om dem på bästa sätt.

Det är bara att konstatera, nu är vi här! Det på något sätt alltid samma gamla visa: en vår som lyser med sin frånvaro och plötsligt exploderar. En vår som övergår i sommar så osynligt, så smidigt. Och plötsligt är hon här – juli with all her glory!

Sommarblommor.

Detta är inte helt oproblematiskt som odlare och trädgårdsentusiast. För att ha haft tiden på sin sida (alltså den oändliga våren som i odlarsammanhang startar med förkultivering i januari), står man nu här inför det faktum att det som inte såtts måste få vänta till nästa år. Det tåget har gått, eller?

Nej detta är inte hela sanningen (tack gode gud). Livet tar inte slut, det pågår just nu och det finns massvis att uträtta i våra gröna rum under sommaren!

Emily Bratt bland sommarblommor.

Sommarsysslor i trädgården

Putsa, vattna, gödsla, så nytt!

Japp, de vill ju bara föröka sig och dö de där raringarna men det kan vi stoppa! Att deadheada eller putsa bort vissa blommor gör att de fortsätter producera blomster (många långt in på hösten tills frosten tar dem).

Sommarträdgård.

Vattna är bra, det tycker blommorna om precis som grönsakerna. Och jag vet att det är juli, men det behöver inte betyda slutet på odlingssäsongen för sommarblommor. Kolla upp vad det finns för korta kulturer (d.v.s. kort utvecklingstid). Vallmo och ringblomma är bara två exempel som är snabba.

Glöm inte att du också får en ny chans varje år med alla ettåriga livsformer, vilket innefattar det mesta inom sommarblommor och mycket inom köksträdgården. Det är det som är det fina med annueller – du får alltid en ny chans!

Ta hand om dina sommarblommor och befintliga ytor

Ogräs bland sommarblommor.

Rensa ogräs

Gör det innan dina sommarblommor går i blom och fröar av sig. Har du ett oändligt landskap av ogräs i alla rabatter och odlingar, typ som att man tror att du enbart odlar ogräs (och det därmed känns som en omöjlig ekvation att bli av med allt)? Prioritera det som kommit längst i sin utveckling, d.v.s. det som ska blomma och sedan fröa av sig. Satsa på att rensa bort dessa individer först istället för att göra soprent.

Gödsla

Alla raringar mår bra av gottis, inte bara annullerna. Jag tänjer på gränserna och kör sista dosen med något kväverikt krut som pelleterad hönsgödsel nu i början av juli (man brukar säga midsommar som senast). Jag gör detta framförallt med alla perennplanteringar.

Sommarblommor i trädgården.

Njut och observera

Ta in landskapet och omgivningarna runt omkring dig. Passa på att registrera vad den vilda floran har att erbjuda och försök att se och lära vad som växer i din omgivning. Kanske är det lättare att identifiera växter denna tiden på året än ett naket grenverk vintertid. Passa på att inventera din trädgård och kanske därmed lära mer om ståndorter och vad som trivs i din trädgård.

Note to myself: Så bienner (tvååringar). Dessa livsformer utvecklar en bladrosett år ett för att blomma år två. Sommaren är en bra tid att så sommarblommor som fingerborgsblommor och andra bienner.

Rensar ogräs i grusgång.

Quick fix

Tips för att få en skenbar välskött yta: rensa ogräs i grusgångarna. Det gör all skillnad för ett städat intryck (för den som önskar).

Hoppas du får en underbar sommar och glöm inte – njut, passa på och njut! Och vet du inte vad du ska göra – bara bryt gräsmattan och plantera en go buske. Don’t fight it, feel it!

/ Emily Bratt

En annan slags trädgård

Emily Bratt har en lång bakgrund som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Idag odlar, arrangerar och levererar hon hållbara blomsterarrangemang i säsong. Följ Emilys inspirerande konto @enannanslagstradgard på instagram.