Skördetid ger odlarglädje

Äntligen skördetid och det är dags att ta tillvara på allt som trädgården ger. Varje dag njuts det av grönsaker som sallad, gurka, tomater och snackpaprika. Men det finns också många grönsaker som passar bra att lagra och förvara till hösten och vintern, odlingsprofilen Emelie Amcoff ger dig tips.

Skördetid i pallkragen och trädgårdslandet

I pallkragen och trädgårdslandet har morötterna vuxit sig stora och fina. I år har jag skördat stor del av morötterna för att kunna förvälla och frysa in till höstens grytor, wokrätter och såser. Jag delar morötterna i skivor och kokar i saltat vatten tills det precis går igenom en potatissticka. Sedan styckfryser jag dem på bakplåtspapper innan jag delar upp dem i portionspåsar och fryser in.

Tomat och morot.

Squash är en grönsak som brukar ge stora mängder frukt. De passar perfekt i grytor, grillade, som spaghetti och även att baka på. Recept på squashmuffins finns i höjdpunkter på min instagram @odlargladje_.

Torka skördade kryddor

Kryddor och örter som basilika, persilja, dill och även lökblast är supergott att torka. Skörda kryddorna och lägg på en plåt i ugnen på ca 60 grader, ha luckan lite öppen. Torka de i ugnen i någon timme tills kryddorna är helt torra och mixa de då till ett pulver. Antingen kan man blanda olika kryddor så man får en kryddblandning eller var för sig i olika glasburkar. Förvara torrt så håller de väldigt länge.

Grönsaker i långpanna under skördetid.

Skördetid ger tomatlycka!

Tomater är helt underbara att äta direkt i trädgården sådär solvarma och härliga. Men det är också underbart att kunna förvara för att kunna njuta av senare på året.  Tomater kan man frysa in hela, man kan också göra krossade tomater, soltorkade tomater, tomatkrydda, ketchup och olika typer av tomatsåser. Tips på recept hittar ni på @odlargladje_ på instagram.

Inlagda grönsaker i burk i skördetid.

Förvara din skörd med inläggningar

Inläggningar är ett sätt att kunna lagra västeråsgurkor, squash och rödbetor. Det finns många olika varianter men en enkel grund är att utgå ifrån en 1-2-3 lag. 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Till rödbetorna brukar jag tillsätta vitpeppar och lagerblad. Till gurkorna senapsfrön, dillkronor och lök. Sedan brukar jag även lägga i det som finns i trädgården för tillfället som paprika, örter eller varför inte chili. På Granngården hittar du fina burkar att lagra dina grönsaker i.

 

Hoppas ni alla har haft en härlig sommar och njuter i skördetid! Hoppas att vi ses här igen framöver och läs även mina tips om hur du skapar din egen köksträdgård.

/ Emelie

 

Odlarglädje på Instagram

Emelie med Rabarber i famnen.

Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.