Skörda med odlarglädje

Vilken härlig sommar vi har haft och än finns det mycket som går att skörda i trädgården. Hemma hos mig finns det morötter, rödbetor, potatis, tomater, paprika, chili och massor med härliga blommor i olika färger. Här delar jag med mig av vad du kan göra med din skörd, och hur du kan fortsätta njuta av odlingar långt in på vinterhalvåret.

Skörda grönsaker

Det finns många grönsaker som ger skörd under längre tid. Till exempel tomater som blir klara vid olika tid. Det blir dem ju dels för att det finns olika tomatsorter och för att själva tomaterna inte blir mogna samtidigt på plantan. (Finns det förresten något bättre än att gå ut trädgården eller på balkongen och äta solvarma tomater? Det är så fantastiskt gott!)

Solroser i olika färger.

Om du vill odla blommor rekommenderar jag verkligen solrosen ”Velvet Queen”. Den ger så många blommor på varje planta. Dessutom i många olika nyanser av gult, orange och rött.

Njut av skörden senare i år

Tomater är något som jag odlar mycket av dels för att kunna äta direkt och för att kunna njuta av senare i höst och vinter. Men jag odlar även rödbetor, morötter, potatis, lök, gurka, bär, frukt och örter – som jag sen förvarar.

Inläggningar och tomatsås.

Mitt bästa tips på hur du kan förvara din skörd är att göra inläggningar, såser och kryddor som du fryser in. På så sätt kan du njuta av skörden under en längre tid! Det är också väldigt gott att göra mos eller must av alla härliga äpplen som finns i trädgården. Och det är ju så himla gott att kunna njuta av varm äppelmust i vinter!

Gott recept på tomatsås

  1. Dela tomater, lök, paprika, chili och basilika och fyll en plåt. Hur mycket av varje väljer du själv – jag brukar blanda olika tomatsorter och fylla ca tre fjärdedelar med tomater och sen fyller jag på med resten.
  2. Häll på lite olivolja och salt och peppar och kör i ugnen på ca 100-150 grader tills allt har blivit mjukt och mixa den därefter till den konsistens som du önskar.
  3. Frys in såsen i lagom portioner, antingen för att äta som den är till en pasta eller för att använda t.ex. till lasagne eller köttfärssås.

Fler recept hittar du på min instagram odlargladje_.

Skörda tomater.

Fortsätt odla i höst

Du kanske undrar om odlingssäsongen nu är slut? Nej, absolut inte! Det finns grönsaker du kan så nu för att skörda om redan några veckor. Rädisor, plocksallad, spenat och rucola för att nämna några. Det är också dags nu att sätta vitlök om du vill kunna skörda nästa år. Detsamma gäller andra lökar som t.ex. tulpaner. Gräv ner dem i rabatterna nu för att kunna njuta i vår! (Jag satte tulpanlökar för första gången förra året och det blev så himla fint och tulpanerna höll länge inne i vas!) Det finns färdiga påsar att köpa med fina blandningar.

Grönsaker och blommor.

Odla och skörda inomhus

Du kan såklart även odla inomhus under vinterhalvåret. Dels kan du odla i Nelson Gardens hydroponiska odlingslåda, som jag personligen verkligen älskar! Den passar perfekt för att kunna skörda kryddor och sallad året om. Och för att få bästa resultat och maximera din kryddlåda rekommenderar jag växtbelysning under den mörka årstiden.

Hydroponisk odlingslåda.

Lycka till!

/ Emelie

Odlarglädje på Instagram

Emelie med Rabarber i famnen.

Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.