Skörda med odlarglädje
Vilken härlig sommar vi har haft och än finns det mycket som går att skörda i trädgården. Hemma hos mig finns det morötter, rödbetor, potatis, tomater, paprika, chili och massor med härliga blommor i olika färger. Här delar jag med mig av vad du kan göra med din skörd, och hur du kan fortsätta njuta av odlingar långt in på vinterhalvåret.
Skörda grönsaker
Det finns många grönsaker som ger skörd under längre tid. Till exempel tomater som blir klara vid olika tid. Det blir dem ju dels för att det finns olika tomatsorter och för att själva tomaterna inte blir mogna samtidigt på plantan. (Finns det förresten något bättre än att gå ut trädgården eller på balkongen och äta solvarma tomater? Det är så fantastiskt gott!)
Om du vill odla blommor rekommenderar jag verkligen solrosen ”Velvet Queen”. Den ger så många blommor på varje planta. Dessutom i många olika nyanser av gult, orange och rött.
Njut av skörden senare i år
Tomater är något som jag odlar mycket av dels för att kunna äta direkt och för att kunna njuta av senare i höst och vinter. Men jag odlar även rödbetor, morötter, potatis, lök, gurka, bär, frukt och örter – som jag sen förvarar.
Mitt bästa tips på hur du kan förvara din skörd är att göra inläggningar, såser och kryddor som du fryser in. På så sätt kan du njuta av skörden under en längre tid! Det är också väldigt gott att göra mos eller must av alla härliga äpplen som finns i trädgården. Och det är ju så himla gott att kunna njuta av varm äppelmust i vinter!
Gott recept på tomatsås
- Dela tomater, lök, paprika, chili och basilika och fyll en plåt. Hur mycket av varje väljer du själv – jag brukar blanda olika tomatsorter och fylla ca tre fjärdedelar med tomater och sen fyller jag på med resten.
- Häll på lite olivolja och salt och peppar och kör i ugnen på ca 100-150 grader tills allt har blivit mjukt och mixa den därefter till den konsistens som du önskar.
- Frys in såsen i lagom portioner, antingen för att äta som den är till en pasta eller för att använda t.ex. till lasagne eller köttfärssås.
Fler recept hittar du på min instagram odlargladje_.
Fortsätt odla i höst
Du kanske undrar om odlingssäsongen nu är slut? Nej, absolut inte! Det finns grönsaker du kan så nu för att skörda om redan några veckor. Rädisor, plocksallad, spenat och rucola för att nämna några. Det är också dags nu att sätta vitlök om du vill kunna skörda nästa år. Detsamma gäller andra lökar som t.ex. tulpaner. Gräv ner dem i rabatterna nu för att kunna njuta i vår! (Jag satte tulpanlökar för första gången förra året och det blev så himla fint och tulpanerna höll länge inne i vas!) Det finns färdiga påsar att köpa med fina blandningar.
Odla och skörda inomhus
Du kan såklart även odla inomhus under vinterhalvåret. Dels kan du odla i Nelson Gardens hydroponiska odlingslåda, som jag personligen verkligen älskar! Den passar perfekt för att kunna skörda kryddor och sallad året om. Och för att få bästa resultat och maximera din kryddlåda rekommenderar jag växtbelysning under den mörka årstiden.
Lycka till!
/ Emelie
Odlarglädje på Instagram
Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.
Har små ”snacks”paprikor i massor på balkongen. Vad skall jag göra med dem förutom äta
Hej Ewa!
Vilket härligt lyx-problem att ha gott om mini-paprikor! 😀
Det finns många goda recept om man vill prova. En av mina favoriter är hämtat från det spanska tapas-köket och är vanligtvis gjort på gröna minipaprikor. Det går bra att använda andra färger också. 🙂
Det finns olika varianter på detta recept som kallas för Pimiento de Padron.
Här hittar du en variant:
https://www.ica.se/recept/pimiento-de-padron-med-lime-och-parmesan-721842/
Ett annat recept, också det inspirerat av det spanska köket där mini paprikorna istället är fyllda med parmesan, crème fraiche och oliver, hittar du här:
https://www.coop.se/recept/ost-och-olivfyllda-minipaprikor/
Lycka till! 🙂
Härliga höst-hälsningar🍁
Anna på Granngården
Hej hur torkar man bäst chilifrukterna
Hej Lisa!
Jag rekommenderar att torka i ugnen på 50 grader. Gärna 5-8 timmar, efter det låt luckan stå lite på glänt. Det går också fint att halvera frukterna och lägga öppet för att lufttorka.
Härliga höst-hälsningar 🍁/ Nina på Granngården
Hej
Har två paprikaplantor som jag satte som frö redan i Februari 2020 från en gul köpepaprika.
Har redan skördat 11 paprikor från dem när jag sedan trodde att det var över så såg jag massvis med små paprikor som var på väg så jag har låtit de vara kvar och just nu har jag 30,..JAAA, 30 paprikor i olika storlekar, några har precis börjat ändra färg från gröna…
Bor nere i södra Skåne har dem på en inglasad balkong i S läge.
Då sommarvärmen är på väg att dala bort och hösten är på väg, hur i hela friden får jag dessa 30 paprikor att hinna bli gula ( tycker INTE om dem när de är gröna eller röda) innan jag plockar dem av växten?
Har hört att man kan ta av dem medan de är gröna och lägga inne i ett ljust fönster så mognar de vidare där,men stämmer verkligen det? De är väl s.k. “färskvara” ??
Tar man av dem i mindre storlek så växer de väl inte till sej heller utan möjligen,med tur, mognar till gula???
Hej Carina!
Vad härligt att höra om din lyckade paprika odling! Vad spännande!
Så länge det inte finns risk för frost, kan paprikan fortsätta att mogna utomhus.
Nar man bedömer att det finns risk för nattfrost, är det dax att skörda alla paprikor som man bedömer har potential att eftermogna inomhus. 🙂
Paprikor som blivit ungefär så stora som de ska bli när de är färdiga, hinner ofta mogna inomhus innan de blir dåliga. Låt dem ligga luftigt t ex i ett fönster med bra ljus. 😊👌
Vill man kan man även vara lite äventyrlig och chansa att försöka gräva upp några av de finaste plantorna och se om de överlever så att man kan odla dem inomhus ännu en tid. Och om man som du har paprika plantan i kruka, så kan man prova att ta in den och ställa den ljust och hålla tummarna för att paprikorna mognar på plantan.
Återkom gärna till oss och berätta hur det gick.💚
Stort lycka till med dina paprikor! 👏
Härliga hösthälsningar/
Anna på Granngården