Så skapar du din egen köksträdgård

Nu är sommaren här och i trädgården fylls pallkragar, rabatter och krukor med blommor och grönsaker. Det finns inget bättre än att varje dag kunna gå ut och njuta av allt det vackra som växer, inte nog med att det är fint så smakar det så himla gott! Emelie Amcoff berättar hur du skapar odlarglädje i köksträdgården.

Egen skörd är guld värd

Egenodlade grönsaker smakar verkligen så mycket godare än de grönsaker du hittar i affären. De smakar mycket mer, har underbara färger och du vet att det inte är besprutat. Dessutom är det den bästa presenten att ge bort om du skulle ha något över.

Sallad och lök i pallkrage i köksträdgård.

Planera din köksträdgård

När du planerar din trädgård för odling är det bra att börja tänka på vart du vill Odla. Rabatter, krukor, trädgårdsland eller pallkragar?  Jag har valt att odla i pallkragar i min trädgård för att jag tycker det är både smidigt och snyggt. Om du väljer att ha en pallkrage ska du tänka på att odla grödor som inte behöver komma så långt ner i jorden. Exempel är rädisor, sallad, spenat, örter, lök och blommor. Du kan också ställa två pallkragar på varandra för att få dem djupare och detta passar bra till bl.a. morötter, rödbetor, purjolök, frilandsgurka och potatis. Att använda sig av flera pallkragar blir mer ergonomiskt för kroppen vilket även kan vara bra att tänka på.

Du kan också odla ärtor och bönor i pallkragar. Då är det smidigt att använda sig av något typ av stöd så att de kan klättra på det.

Jorden som du har i pallkragarna kan du spara och fylla på med ny näring till nästa säsong. Något som kan vara bra att tänka på är att växla odlingen i pallkragarna, alltså att du inte odlar samma grödor i samma pallkrage i flera år.

Rädisor från köksträdgård.

Lättodlade grönsaker

Några lättodlade grönsaker att lyckas med i din köksträdgård är rädisor, morötter, sättlök, rödbetor, sallad och potatis. Ett tips är att odla i mindre krukor, detta är bra om man inte har så stor plats att odla på eller om man vill ge bort som present. Det man ska tänka på om man t.ex vill odla morötter i krukor är att ha en som är ganska djup så att de får plats nere i jorden.

Plantor i jord i köksträdgård.

Jord och gödsel till grönsaksodling

I år har jag använt mig av Granngårdens kravmärkta planteringsjord i mina krukor och jag har också använt den i rabatter och pallkragar för att blanda ut den i den gamla jorden. Under säsongen kan det vara bra att fylla på med mer gödning i trädgårdslandet och då använder jag mig av .

Hoppas ni alla har en härlig odlingssommar! Läs mina tips om hur du odlar i växthus och följ mig gärna på instagram @odlargladje_ för mer tips och inspiration.

/ Emelie

 

Odlarglädje på Instagram

Emelie med Rabarber i famnen.

Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.