Samla vatten i regntunna – sommarens räddning

Börjar din gräsmatta att se torr ut? Var det länge sedan det kom en ordentlig regnskur? Investera i en regnvattentunna som samlar upp så mycket vatten som möjligt som du sedan kan använda till bevattning av växter och gräsmatta.

Under förra sommaren rådde det bevattningsförbud på flera håll i vårt land efter en lång och torr period. Med facit i hand hade troligtvis fler av oss varit smarta och samlat in det vatten som kom i form av regn för att kunna vattna gräsmatta och växter. I år kommer säkert fler av oss att vara bättre förberedda genom att i god tid investera i en smart regnvattentunna. För det är ett av de enklaste sättet att samla in stora mängder vatten för att återanvända till trädgården. Vi listar alla de fördelar en regnvattentunna har.

Miljövänligt

Den främsta anledningen att införskaffa en regnvattentunna är givetvis för att spara våra naturresurser. Det är onödigt att använda dyrt kranvatten, som dessutom har krävt mer från jordens resurser, än att ta till vara på befintligt regnvatten. Regnvatten är bra till så mycket, som till exempel att bada i, tvätta håret med, tvätta bilden med eller att diska med.

Slipper vattenansamling nära huset

Vatten som kommer ner från takrännorna kan ofta bli stående nära husfasaden vilket man gärna vill undvika. Det undviker du genom att ställa dit en regnvattentunna. Även ett litet hustak kan ge mycket vatten att ta tillvara.

Regnvattentunna Rustico från Granngården.
Regntunna Rustico i träreplika av plast liknar en gammal trätunna och smälter in i de flesta miljöer.

Enkelt

Det är enkelt att installera en regnvattentunna. De flesta modeller har idag också tapp-funktion vilket gör det enkelt att ställa vattenkannan intill och fylla upp.

Lite underhåll

En regnvattentunna kräver lite underhåll. Du ska dock tänka på att inte låta vattnet stå för länge då det kan bildas alger. Använd därför upp vattnet med jämna mellanrum och rengör tunnan regelbundet och ställ tillbaka.

Växterna älskar regnvatten

Det finns flera växter i trädgården som föredrar regnvatten framför klorerat vatten då det innehåller mindre kalk, några exempel är hortensia, ljung och rhododendron. Även inomhusväxterna kan föredra vatten med mindre kalk, som till exempel Hibiskus, silverkalla och azalea.

Smälter in i trädgården

Många av de modeller som finns idag är gröna eller gråa och smälter lätt in i trädgårdsmiljön. Det finns även träimitationer som är extra fina att ställa fram i trädgården.

Regntunnor
Två enklare regntunnor som också rymmer mycket. Den vänstra från Green Line kostar 799 kr och rymmer 200 liter och den högra regntunnan kostar 299 kr och rymmer 210 liter.

Prisvärt

Det är ett väldigt prisvärt sätt att spara vatten på då en regnvattentunna håller i många år och du kan få en bra modell för bara några hundralappar.

Samlar upp stora mängder vatten

Granngården har ett sortiment som rymmer allt mellan 200-275 liter vatten. Fyller du upp ett par sådana tunnor varje sommar så har du tagit tillvara på väldigt stora mängder vatten.