Samla regnvatten med regntunna i sommar

Satsa på en rejäl regntunna till sommaren. Det finns få saker i trädgården som är så smart, ekonomisk och miljömässigt på samma gång.

Det går åt mängder med vatten för att hålla gräsmattan, rabatterna och pallkragarna gröna och välmående under sommaren. Därför gäller det att tänka smart.

Miljömässigt och ekonomiskt

Det finns massor med tips på hur du ska vattna i trädgården för att vattnet ska värka så effektivt som möjligt. Som att vattna på morgonen eller kvällen och inte mitt på dagen då mycket av vattnet hinner avdunsta innan det når växternas rötter.

På samma sätt är det både ekonomiskt, miljömässigt och effektivt att samla regnvatten med en egen regntunna vid husknuten. Kan du använda regnvatten istället för kranvatten sparar det på våra naturresurser och dessutom tycker många av våra växter i trädgårdarna faktiskt bättre om regnvattnet – hortensian, ljungen och rhododendron är några exempel.

Enkelt att installera en regntunna

Att skaffa en regntunna är både prisvärt och enkelt. Oavsett vilken tunna eller vilket kärl du använder för att samla vatten, så hindrar det vatten från att bli stående nära huset efter ett häftigt regn. När du installerat regntunnan är det bara att börja använda regnvattnet. Ju tidigare du använder vattnet som samlats i tunnan, desto mindre risk är det att det bildas alger.

Granngårdens regntunnor rymmer mellan 200 liter och 275 liter och smälter fint in i trädgården. En enkel och billig investering som håller i många år framöver om du tar väl hand om dem. Med den smidiga kranen för avtappning kan du snabbt fylla vattenkanna efter vattenkanna med regnvatten.

Här kan du läsa mer om fördelarna med en regntunna i trädgården.