Så väljer du rätt robotgräsklippare

Det är vår och många drömmer om en tät och grön gräsmatta. Genvägen dit är att investera i en bra robotgräsklippare som klipper och bearbetar mattan ofta så att den står emot angrepp från mossa och ogräs bättre. I det här inlägget reder vi ut vad du bör tänka på innan du väljer robot. 

Hur stor gräsyta ska klippas?

Innan du ska välja en robotgräsklippare finns det en del att ta hänsyn till. Börja med att räkna ut gräsytan som ska klippas, du tar alltså tomtytan minus husets bottenplatta, övriga byggnader, rabatter mm. En regel är att 1000 kvm tar cirka en timme att klippa med en vanlig gräsklippare.

Är min tomt för komplicerad?

Om gräsmattan har trånga passager eller oregelbundna rabatter så är det smart att satsa på en klippare med guidekabel. Den förenklar och effektiviserar klippningen och säkerställer att roboten kommer till sin laddningsstation vid varje laddning. Alla robotar från Gardena har guidekabel och begränsningskabel. En begränsningskabel ”ringar in” tomten så roboten vet var den ska klippa. STIHL iMow robotgräsklippare har även en begränsningskabel som kan användas som guidekabel.

Testklipp och utvärdera

Första gången du provar din robotgräsklippare kan det vara bra att ha den under uppsikt så att du ser att den går den rundan du har tänkt dig. Missar den små ytor så kan det vara läge att flytta begränsningskabeln för att få det rätt från början.

Lutar min tomt för mycket?

Hos oss på Granngården finns robotgräsklippare som klarar mellan 25-45 procents lutning. Är du osäker på din gräsmattas lutning så kan du använda dig av appen ”protractor” för både android och iOS.

Klarar jag installationen själv?

Om du har tid och kunskap så ska det säkert gå bra att göra själv. Annars kan du få hjälp med robotinstallationen via Grannhjälpen.

Ju tystare desto bättre

En tyst robotgräsklippare är alltid uppskattat. Granngården har bara robotklippare som klipper tyst och du slipper störa grannarna en solig eftermiddag. Du ställer själv in när du vill att roboten ska klippa.

Vill styra robotgräsklipparen från semestern

Visst kan det vara en frihetskänsla att kunna sköta om trädgården fast man är bortrest på semester. Väljer du en robot med Gardena smart system-teknologi, till exempel Gardena Smart Sileno, så kan du styra den när du vill och var du vill med en app i din smartphone eller surfplatta. Perfekt för sommarstugan!

 

Fördelar med en robotgräsklippare

Du kan klippa gräset betydligt oftare än om du gjort det manuellt

Du sparar mycket tid och kraft och kan ägna dig åt annat trädgårdsarbete under tiden

Robotgräsklipparen arbetar tyst utan att störa grannar

Det är miljövänligt då ingen bensin eller olja används

Resultatet blir av högsta kvalitet och du får en jämn och tät gräsmatta

Här kan du se alla våra robotgräsklippare. Lycka till!