Så väljer du rätt äppelträd

Drömmer du om ett eget äppelträd i trädgården, men har svårt att välja sort? Först och främst ska du välja en sort du gillar och som passar den odlingszon du bor i. Vi ger dig några tips på vägen!

Har du plats på tomten kan du plantera fler än ett, varför inte ha ett sommaräppelträd, ett höstäppelträd och ett ett vinteräppelträd? Tänk på att storleken på trädet ska passa på tomten. Det finns flera olika stamtyper, vi ger några exempel nedan.

Stamtyp A2
Den vanligaste typen av stam heter A2 och den passar i hela landet och är tålig med ett utbrett rotsystem. Träden blir stora och passar därför en större trädgård. Äppelträdet med den här typen av stam ger rikligt med äpplen och de kommer snart efter plantering, vilket kan vara en fördel för den otålige.

Stamtyp B9
Ett svagväxande träd som blir cirka en tredjedel i storlek jämfört med stamtypen A2. Trädet lever cirka 25 år, jämfört med typen A2 som lever bortåt 50-100 år. Frukterna kommer ofta 2-3 år efter plantering. Det kan vara bra att känna till att den här typen av stam alltid kommer att behöva stöd på grund av det svaga rotsystemet. B9 är känsligare för torka också på grund av det mindre rotsystemet

Stamtyp M26
För en mindre trädgård kan stamtypen M26 passa, detta är ett svagväxande träd med en kortare livslängd.

Förberedelser

Placera trädet soligt och vindskyddat, då blir det mindre fallfrukt. Det bästa är att sätta fruktträdet på jungfrulig mark, vilket är en plats där det tidigare inte har stått ett äppel- eller päronträd (däremot är det inga problem om det har stått ett körsbärs- eller plommonträd på platsen). Har det stått ett äppelträd där tidigare kan det uppstå jordtrötthet och då är inte växtkraften den optimala. Är du ändå tvungen att sätta trädet där bör du byta jord först. Gräv 30 cm djupt och ta bort jord från en yta av 1 kvadratmeter. Lägg sedan på ny, mullrik och gärna torvströblandad jord.

För att slippa byta jord kan du behandla den gamla jorden med formalin. Gräv upp på samma sätt som när jorden ska bytas, spadvänd och ta bort gamla rötter. Blanda ½ liter formalin med 10 liter vatten och strila den på jorden ner i gropen och på den uppkastade jorden. Behandlingen bör göras på hösten. Låt gropen stå öppen för att lufta jorden innan trädet planteras följande vår.

När trädet är nyplanterat och ungt bör inte gräsmattan vara nära eftersom gräset konkurrerar med trädet om vatten och näringsämnen. Sedan, när trädet har blivit fem, sex år kan gräset så smått smyga sig närmare planteringen.

Plantering

Plantering av äppelträd ska göras på våren eller hösten. Gropen du gräver för att plantera trädet ska vara så stor att rötterna kan ligga raklånga. Bara om jorden är mycket torr ska du vattna i gropen. För att inte skada rötterna ska du sätta ner den påle som ska stödja trädet under uppväxtåren före planteringen av trädet.

När trädet ska sättas ner i gropen behöver ni vara två personer som hjälper varandra, en som håller i trädet och som skakar det lite lätt medan den andre fyller på med jord över rötterna. När gropen nästan är fylld med jord, trampa till omkring trädet.

Vattna igenom jorden och fyll på med ytterligare jord som ska ligga som ett poröst täcke överst. Bind fast stödet vid trädet så att stammen inte skadas. Såga av stödet om det är för högt, det ska sluta strax under de nedersta grenarna på trädet för att inte skava. Till vintern bör du sätta ett skydd runt stammen så att djur inte kan äta på barken och skada trädet. Du kan exempelvis vira hönsnät runt stammen.

äppelträd

Välj rätt jord och gödsla

Äppelträd vill ha djup, porös, väldränerad, ogräsfri jord med god mullhalt. Styva lerjordar och lätta, mullfattiga sandjordar fungerar ofta inte alls bra för plantering av äppelträd. Äppelträd tycker inte heller om att stå med rötterna i vatten. Gödsla varje höst, efter en säsong när skörden har varit rik krävs mer gödsel än annars.

Befrukta

När träden blommar är det dags för befruktningen. Arbetet med pollinering görs av insekter, oftast bin. Bor du i tätbebyggt område med olika äppelträd så brukar det där sköta sig själv. Om du däremot bor ensligt utan hus nära behöver du välja olika fruktträd som kan pollinera varandra. Därför är det viktigt att ta reda på vilka pollen-givare som är lämpliga för varandra.

Samla enkelt upp frukten

När ditt äppelträd bär frukt är det bra att investera i en smart äppelplockare. Att plocka allt för hand kan slita ordentligt på ryggen. Och bor du ensam och får alldeles för mycket äpplen så bjud in vänner till en äppelplockarfest!

äppelplockare

Här är fem populära äppelsorter som kan passa i din trädgård

Ingrid Marie
Ingrid Marie är en välkänd äppelsort med ett fast, saftigt och sött fruktkött som har en aningen kryddig smak. Äpplet har en god hållbarhet och kan vinterförvaras.

Amarosa
Aromaliknande äpplen med gulgrön basfärg och röd täckfärg. Smaken har en fin balans mellan syra och sötma.

Aroma
Aroma är en klassisk och välkänd äppelsort som är älskad av många. Trädet är ympat, vilket ger ett kompakt träd med tidig fruktsättning.

Åkerö
Smakrika och vackert gulröda höstäpplen. Mognar i november-december och kan med fördel vinterförvaras.

James Grieve
James Grieve ger medelstora äpplen med glänsande skal och en sötsyrlig och säregen arom. Det lilla kompakta trädet har en tidig fruktsättning.