Så skördar och förvarar du dina äpplen

Just nu dignar många trädgårdar av äpplen av alla de slag. Vi ger dig tips på vad du ska tänka på vid skörd och hur du förvarar dina äpplen på bästa sätt.

Här pratas om plocknadsmognad och ätmognad. Det är bara för sommaräpple dessa två stadier sammanfaller. Sommarfrukten får gärna sitta kvar på trädet tills den är helt mogen. Plockar du dem tidigare får äpplena förmodligen inte den rätta aromen.

Plockningsmognad – då ska du skörda

Plockningsmognad när det handlar om höstfrukt och vinterfrukt innebär att äpplena nått det stadium när de bör skördas, annars finns risken att de blir fallfrukt eller att frosten kommer före och skadar skörden. Det är svårt att säga exakta plockningtider. Dels varierar tiden för mognaden lite från år till år, dels mognar samma äppelsort vid olika tider i norr och söder.

Skörda så sent som möjligt

Äpplena bör få sitta kvar så länge som möjligt på träden. Är det stark blåst på gång så välj dock att plocka innan det blir en massa fallfrukt. Äpplen klarar ett par tre köldgrader, men inte mer. När helt oskadade äpplen börjar att falla, är det dags att skörda frukten. Då brukar skaftet lätt lossna. Använd en fruktsamlare för att enkelt få upp din fallfrukt från marken.

Äppelträd redo för skörd.

Ätmognad – då smakar äpplen som bäst

Ätmognad innebär att frukten efter en tids lagring mognar ytterligare och då smakar som bäst. Vissa sorter är ätmogna ett par veckor efter plockningen, hos andra tar processen ett par, tre månader. Skörda varsamt. Minsta stöt och äpplenas celler får en skada som minskar hållbarheten. Det är viktigt att få med skaftet när du plockar ner äpplet från trädet, utan skaft blir hållbarheten nedsatt.

Sortera dina skördade äpplen

Sortera äpplena i de som är perfekta och ska ätas och de som har en liten skada. Det allra bästa är att linda in varje äpple i ett silkespapper. Då skrumpnar de inte, eller i varje fall senare än om de ligger tillsammans. Varje låda eller fruktkorg bör inte innehålla mer än ett eller två lager med äpplen. Låt lådan stå utomhus så länge det inte är isande vinter, täck över med filt när det blir kallt.

Förvara äpplen inomhus

Riktig vinterkyla kräver inomhusförvaring. Kall och fuktig miljö som i en jordkällare är perfekt. En kall vind eller ett svalt garage är det näst bästa förvaringsstället. Äpplen påverkas av vad som finns runt omkring, är de nära potatis och rotfrukter kan de få jordsmak. Äpplen kan också snabba på mognaden av andra frukter.