Så lyckas du med pioner – våra bästa tips

Pionen, denna prunkande klassiker i trädgården. En både lättskött och vacker perenn som, med rätt skötsel, kan pryda våra rabatter år efter år. Här har vi samlat våra tips på hur du lyckas du med dina pioner!

Så planterar du pionen

Pionen är både tålig och lättskött när den fått etablera sig. Den behöver då stå i väldränerad jord, gärna med innehåll av lera. För att lyckas med pionen är det viktigt att inte sätta rotdelarna för djupt vid plantering. Annars finns risk att pionen inte trivs, vilket t.ex. kan göra att den inte blommar. Placera därför rotknölarna på ungefär 5-6 centimeters djup.

Fundera också i förväg över var du vill plantera din pion, då den inte gillar att bli flyttad på i efterhand. Allra finast blommor ger pionen om den får stå i halvskugga men den klarar även ett något soligare lägen.

 

Välj rätt jord och gödsel

Om våren vill pionen gärna ha lite extra skjuts genom ett lager ko- eller naturgödsel. Tänk bara på att inte täcka skotten när du gödslar! Är det en torr vår och försommar kan det också vara bra att vattna lätt. Det ger större och finare blommor. För att lyckas med pionen på lång sikt mår den också bra av lite benmjöl som strös runt växten när den blommat över.

 

Ge stöd åt blommorna

Pionen mår med fördel gott av ett så kallat pionstöd för att hjälpa stjälken bära de vackra men tunga blommorna. Enklast är att sätta ut det redan när skotten börjar komma upp. På så vis kommer du åt bättre och slipper riskera att bryta stjälkarna.

Pioner

Lyckas med pionen utanför rabatten

Visste du att pionen faktiskt inte behöver en rabatt för att trivas? Du kan lyckas lika bra med pionen som solitär i gräsmattan. Tänk bara på att lämna lite utrymme runt planteringen så att du inte råkar skada pionen när du klipper gräset. Plätten ska också helst vara fri från ogräs. Vill du istället njuta av pionen inomhus går den också utmärkt att använda som snittblomma i en bukett.

 

Mer fint att pryda rabatterna med

Vill du få mer inspiration kring fina blommor att smycka trädgården med? Här kan du läsa om fler vackra blommor!