Så lyckas du med din tomatodling

Man håller i en korg med tomater i ett växthus

Vacker, näringsrik, lätt att odla och otroligt användbar i köket. Det är inte konstigt att tomaten är svenskarnas favoritgrönsak – så här lyckas du med din tomatodling!

Tomatfrö från Granngården.De omogna, importerade standardtomaterna i närbutiken har inte alltid så mycket att erbjuda varken närings- eller smakmässigt. Tur då att det finns över tusen olika tomater och tomatfrön i alla möjliga färger och former som du kan odla själv – från grönt till mörkaste rött, avlånga till runda, söta till mustiga.

Åke Truedsson, även känd som ”Tomatkungen”, har en genbank med 750 olika sorters tomatplantor på sin gård i Håslöv i Skåne och driver en medlemsklubb för tomatentusiaster. Dessutom har han skrivit boken Odla tomater med en mängd odlingstips och recept på kalla och varma tomaträtter.

– Tomater är goda, nyttiga och att odla dem är en rolig hobby, säger han. Det är inte svårt att lyckas med sådden, bara man lyssnar på goda råd. Det viktigaste är att välja tomatsort efter sina egna förutsättningar och att ha en bra jord.

Tomater är rika på vitamin C och antioxidanten lykopen som den får sin röda färg av. Det gör att de bland annat är bra för immunförsvaret. Om du odlar tomater hemma blir de inte bara godare utan får även ett högre näringsvärde eftersom de plockas mogna. Det är också bättre för miljön eftersom de inte behöver transporteras.

Nedan följer några tips på vad du bör tänka på med din tomatodling.

Tomatkungens bästa tips:

Två händer håller i en korg med tomater

Välj frön efter utrymme

Utgå från dina förutsättningar – har du växthus eller ska du odla ute i kruka eller mot en solig vägg? Växthussorter håller inte för utomhusodling, ska du odla utomhus kan du till exempel pröva dvärgbusktomater. På balkongen passar busktomat eller ampeltomat. I växthus går det bra att odla i stort sett vad som helst.

Så i rätt tid

Om du har växthus med stödvärme kan du så i början av mars, om du har kallt växthus gör du det i mitten av mars. Ska du plantera utomhus i kruka eller vid en solig och vindskyddad vägg får du vänta till början av april innan du kan så tomaterna.

Mycket ljus och bra jord

Se till att använda en bra såjord som är sandig och luftig så att rötterna får ordentligt med syre och inte blir dyig. Använd en sålåda med plastlock för att behålla fuktigheten. Plantorna behöver rejält med ljus och ska vattnas försiktigt.

Skola om i större krukor

När plantorna är 5 centimeter höga kan du skola om i större krukor. Använd planteringsjord av bra kvalitet och ställ ljust men inte för varmt. Svala nätter och mycket sol på dagarna ger kompakta fina plantor, medan för mycket värme och lite ljus ger höga magra skott.

Placera ute när det är frostfrittTvå händer planterar tomater

Plantorna placerar du i växthus eller utomhus i 20-literskrukor när det är garanterat frostfritt. Uteplantor kan du under försommaren skydda med väv innan det har blivit varmt. Tomatplantorna behöver sedan bindas upp med till exempel käppar för att inte gå av.

Ge näring när blomning startat

En gång i veckan ska du ge en svag näring som är rik på kalium och fosfor men som inte innehåller så mycket kväve – det kan ge tomaterna dålig smak. Du kan även förbättra jorden genom att tillsätta en tesked vedaska och en tesked trädgårdskalk per planta.

Närbild på gröna och röda tomater

Skötsel

Alla tomater utom busktomater ska tjuvas, det vill säga du ska knipsa av skott som växer i grenvecken på tomatplantorna. Om du inte gör det kommer plantorna att växa åt alla håll och använda sin kraft att skjuta iväg skott och inte åt att producera tomater.