Så kan du bekämpa ogräs utan kemikalier

Trädgårdens värsta fiende? De flesta trädgårdsägare skulle utan tvekan svara: ogräs. Är du inte försiktig kan ogräset nämligen ta över hela din trädgård. Lösningen behöver inte nödvändigtvis innebära bekämpningsmedel. Det går faktiskt ganska enkelt att bekämpa ogräs utan kemikalier, så länge du har rätt trädgårdsredskap

Ogräs liknas med aggressiva tjuvar som tenderar att växa till sig snabbt och konkurrera med andra växter om utrymme, fukt och näring. När du planterar i trädgården är tillgång till vatten, avstånd mellan dina växter och soliga lägen viktiga faktorer för att lyckas. När ett förödande och törstigt ogräs kommer in i bilden kanske inte utrymmet och mängden vatten räcker till.

Samma kamp följer när maskrosor invaderar din gräsmatta under de varma sommarmånaderna – då kämpar gräset för det vatten som det så desperat behöver.

Vänta på regnet

Det första steget i kampen mot ogräset är att invänta regnet. När marken blir fuktig och mjuk är det lättare för dig att rensa ogräset. Att dra upp ogräs med rötterna ur ett torrt och hårt underlag är nästintill en omöjlig uppgift. Om marken är torr är sannolikheten stor att en del av roten inte heller följer med, vilket leder till att ogräset snart är tillbaka igen.

Vid extra torra förhållanden kan du mjuka upp jorden genom att vattna. Ett tips är att skaffa en regnvattentunna i trädgården för att alltid ha återvunnet vatten på lager under sommarens torrare perioder.

Ogräsbekämpning - tips på redskap.

Bekämpa ogräs utan kemikalier med rätt redskap

För att säkerställa en ergonomisk arbetsställning behöver du en kombination av korta redskap och långskaftade trädgårdsverktyg. Det finns en mängd av olika verktyg för olika trädgårdsuppgifter, som i sin tur både innebär mindre belastning för kroppen och den bästa lösningen i kampen mot ogräset.

  • Kortskaftade handverktyget passar för borttagning av ogräs med djupa rotsystem.
  • Långskaftade kultivatorn eller gångskyffeln är utmärkt för att få bort ogräs i köksträdgården eller blomsterbädden.
  • Gångskyffeln är användbar för att få bort ogräs från grusgångar.
  • Plattrensjärnet hjälper dig få bort ogräs och mossa från sprickor.
  • Ogräsuppupptagaren övervinner gräsmattan invasion av maskrosor, tusenskönor och groblad.
  • Grepen sprider komposterad bark eller flis över den rensade jorden som minskar ogräsets möjliga tillväxt.

Tänk på att hela roten måste följa med när ogräset dras upp ur marken, annars finns det risk att växten kommer tillbaka snabbt, ibland till och med starkare än tidigare. För att kampen mot ogräset inte ska bli allt för överväldigande – ta hand om en del av trädgården i taget. Sist men inte minst, kom ihåg att fira varje liten seger!

Bonustips utan kemikalier!

Bekämpa ogräs med nässlor

Nässlans bladspets innehåller syra, som inte bara bränner på huden utan också på ogräsets blad. Finhacka nässlorna och blanda dem med tio gånger så mycket kokt vatten. Placera sedan nässelblandningen på en solig plats i 24 timmar för att frigöra de naturliga gifterna. Blandningen kan du sedan applicera direkt på den oönskade växten.

Bekämpa växter med växter

Marktäckande växter är ett enkelt och genialt som håller undan ogräs. Marktäckarnas täthet hindrar nämligen ljus från att tränga sig ner i marken, vilket gör att ogräset därmed får svårare att gro.