Så här hjälper du igelkotten att överleva

 

Kyla och väta kan slita hårt på igelkottarna. Det är inte ovanligt att hälften av alla igelkottar i Sverige stryker med under en normal vinter. Speciellt fjolårets ungar är extra utsatta och kan få sätta livet till när deras fettreserver tar slut. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa dem under våren – och även genom att ha koll på din robotgräsklippare på sommaren. 

Ha robotgräsklipparen på dagtid

Eftersom igelkottar inte flyr när de känner sig hotade, utan burrar upp sig och reser taggarna kan de skadas av robotgräsklippare. Men det finns ett enkelt knep för att undvika det – ha bara igång din robotgräsklippare dagtid. Mellan 10-16 är en bra tid för att vara extra säker på att  inga djur kommer till skada.

Ställ ut kattmat

Tills vädret blir snällare kan du ställa ut kattmat eller annan fettrik föda, där du vet att igelkotten brukar vara. Även maskar, snäckor och insekter fungerar bra tills naturen vaknat till liv igen. När grönskan börjar spira vet du att igelkotten kommer ha stora förutsättningar att klara sig.

Undvik mjölk

En viktig sak att komma ihåg är att inte ge igelkotten mjölk, eftersom de inte tål laktos. Det går också att köpa eller göra små igelkottsbon som igelkottarna kan flytta in i för att klara kylan och få skydd från rovdjuren.

Se till att den har vatten

Torra somrar kan också ställa till det för de små djuren eftersom maskar, snäckor och larver som är igelkottens normala basföda försvinner. Ställ gärna ut färskt vatten och lite mat för att hjälpa igelkotten på traven.