Så gräs under hösten – 5 tips

Hösten är en perfekt tid att stödså gräsmattan för att få grönare gräs till nästa säsong. Eftersom luftfuktigheten är hög och jorden varmare än på våren gör det att gräset får snabbare tillväxt. Här är 5 tips på hur du sår gräs under hösten.

Jämna ut med sand

Det första du bör göra är att jämna ut underlaget med finkornig sand, gärna sandlådesand som är ett bra underlag till gräs. På så sätt blir dräneringen god och rötterna kan enkelt leta sig neråt.

Strö på med jord

Lägg ett lager jord ovanpå sanden, ca 1-3 cm, och platta till rejält. Tänk på att underlaget ska hålla att gå på så det inte blir några gropar. Du vill inte att gräsmattan blir ojämn och gropig när du senare går på den.

Välj rätt typ av gräsfrö

Så fröna ovanpå jorden och mylla ner med en kratta eller gallervält. Det är viktigt att de får jordkontakt. Men först ska du välja gräsfrö utefter vad du ska använda din gräsmatta till. Ska du ha en fin prydnadsmatta kan du välja gräsfrön som ger en långsamt växande, tät och exklusiv gräsmatta. Medan du behöver en mer slitstark och lättetablerad gräsfröblandning om gräsmattan kommer utsättas för lek och spring.  Skuggiga partier sås också med fördel med frön som inte behöver så mycket sol.

Vattna ofta under hösten

Att det regnar mer under hösten är kanske inte alla glada för, men det underlättar i alla fall vattnandet. Generellt så måste jorden och fröna vara fuktiga konstant, så om regn uteblir är det viktigt att du vattnar ofta. En nysådd gräsmatta kan behöva vattnas flera gånger dagligen för optimal etablering.

Ha tålamod i höst

Vissa frön kan ta flera veckor på sig innan de skjuter upp strån, så ha tålamod. I fröblandningar är det vissa sorter som kommer snabbare och vissa långsammare, därför kan mattan se fläckig ut från början. Har du sått tillräckligt kan du vara lugn, den kommer bli tät när alla sorter kommer upp. Gå inte på gräset innan det kommit ca 5-8 cm och klipp inte förrän ca 5-8 cm , det är viktigt så att rötterna etablerar sig ordentligt.

Här hittar du fler tips till hur du lyckas med din gräsmatta.