Så får du ordning på gräsmattan efter vintern

Så här års kommer gräsmattor upp i dagen och kan efter vintern se lite sorgliga ut. Hur gör man för att ge gräsmattan den bästa starten och klara en hel sommar av härliga dagar i trädgården?

Så snart snön har smält är det dags att göra en översyn av gräsmattan. Ett vanligt fel många gör är att vänta för länge med gödslingen. Ibland har det bildats stora ringar av snömögel i hålrummet mellan snö och mark. Om angreppet är så kraftigt att det har dödat gräset kan man bli tvungen att stödså med snabbgroende renoveringsgräs. Ta en trädgårdskratta och kratta bort allt det döda gräset som du sedan kan lägga i komposten. Rugga upp ytan och försök att få upp lite mylla som gräset kan gro i.

Har du sänkor?

När snön har försvunnit kan det också visa sig att en nyetablerad gräsmatta kanske har satt sig på vissa ställen. Vid mindre sänkor – skala av den ett par centimeter tjocka grässvålen och lägg åt sidan. Fyll upp svackan med matjord och lägg tillbaka svålen. Se till att gräset hålls fuktigt den närmaste tiden. Man kan också dressa upp svackor men det tar mycket längre tid, eftersom man bara kan lägga några millimeter jord per gång för att inte kväva gräset.

Granngarden-gronare-grasmatta2Den största anledningen till att man har mossa är att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga pH-värden tar mossan lätt över. Väljer man att starta krig mot mossan gäller det att ha tålamod. Det krävs oftast flera behandlingar med mossförebyggande medel under våren, sommaren och hösten, inte bara vid den första gödslingen på vårkanten.

Om du flyttar in på en gammal tomt där mossan helt tagit över är ett gott råd att börja om helt och anlägga en ny gräsmatta. Skala av toppskiktet, använd gärna en minigrävare så spar du både tid och kropp. Om du tänker jordfräsa får du vänta till senare på säsongen när jorden har torkat upp. Jämna av med ny matjord och gör en nysådd.

Ingen gräsmatta håller sig fin år efter år utan ett visst mått av underhåll. Om du vill ha en fin gräsmatta ska du gödsla en gång tidigt på våren precis då gräset börjar spira, sedan ytterligare en gång på försommaren. Om du bor i södra Sverige och har lång växtsäsong kan du behöva ge ytterligare en halv dos i augusti. I september höstgödslar du mattan.

Granngarden-gronare-grasmatta3Tricket för att inte få in mossa och andra ogräs är att ha en tät, tjock gräsmatta. Vägen dit handlar delvis om gödsling och vattning, men framför allt om gräsklippningen. Se till att ha vassa gräsklipparblad, vilket gör att det blir mindre angreppsyta på grässtrået när du klipper det där sjukdomar kan ta sig in. Klipp ofta, minst en gång i veckan, för att den ska bli riktigt tät. På en golfbana har man specialsorter som klipps var till varannan dag.

Gräset strävar hela tiden efter att växa upp ostört för att sätta frö. När plantan hindras från det skickas signaler ned till rotsystemet som skickar ut nya skott och gräsmattan blir tätare. Med en robotklippare slipper du tänka på det eftersom de klipper kontinuerligt.

För att få en torktålig matta vill vi tvinga rötterna att söka fukt nedåt. Vattna därför hellre rejält ungefär en gång i veckan. Ett tips är att köpa en regnmätare som du ställer under spridaren.

Fyra grundtips för finare gräsmatta:

1. Gödsla årligen, två till tre gånger vanligt och en höstgödsling. Till hösten använd gödsel med liten mängd kväve och mycket fosfor och kalium som laddar rötterna och stärker cellväggarna. Långtidsverkande gödsel är dyrare, men räcker längre.

2. Mossbekämpa mer än en gång på våren. Vattna ut medel eller strolla.

3. Klipp en gång i veckan med vass klippare. Klipp gräset hellre för långt än för kort.

4. Vattna 25–30 mm en gång per vecka, hellre mycket och sällan än ofta och lite.