Så får du den bästa jorden med kompost

Som alla gräs- och odlingsfantaster vet så går det oftast åt en hel del jord till alla olika projekt. Att införskaffa en kompost och skapa sin egen jord kan därför vara en bra idé. Gräsfantasten David Krifors delar sina bästa tips för komposten så att du får en fin och bördig jord inför kommande säsong.

Att kompostera är snällt för miljön och ger dig samtidigt en bördig jord att använda till odling eller toppdress. Det är ett bra sätt att återvinna rens från trädgården och du kan med fördel även slänga en del av matavfallet i komposten. Här kommer några saker att tänka på:

Använd rätt material i komposten

För att få bäst effekt är det bra att blanda kolrika växtmaterial, såsom blommor och små grenar, med kväverika material, såsom gräsklipp i din kompost. Ett tips för att snabba på förmultningseffekten är att köra större och grövre material genom en kompostkvarn.

Tänk på kompostens placering

Tänk på att inte placera komposten i direkt solljus eller där det blåser mycket. Optimal plats för en kompost är på en skuggig och lugn plats.

Komplettera med mask

För att förmultningsprocessen inte ska stanna av är det viktigt att det är rikligt med mask i komposten. Om du vet att du har dåligt med mask där du placerar din kompost finns speciella kompostmaskar att köpa. Men det smidigaste är om du har någon granne i närheten som redan har god fart på sin kompost och kanske kan avvara några maskar.

Lufta din kompost med jämna mellanrum

För en god miljö i komposten bör luftningen vara optimal. En sak att tänka på när du väljer kompost är att det finns speciella luftgaller i olika kompostmodeller som hjälper till med luftningen. För att optimera nedbrytningen av det organiska materialet är det bra att vända runt materialet i komposten med en spade eller dylikt med jämna mellanrum.

Glöm sedan inte att rensa bort grövre bitar om du vill använda kompostjord som planteringsjord.

Lycka till! /David