Så får du både en mysig och hållbar trädgård i sommar

Nu längtar vi alla efter att få gå barfota ut i en solvarm och grönskande trädgård! Men hur kan vi skapa en som är lite extra snäll mot miljön? Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan skapa en mysig och hållbar trädgård i sommar!

Använd naturmaterial för en hållbar trädgård

Att använda sig av naturmaterial är både praktiskt och snyggt i en hållbar trädgård. Jute är ett exempel på ett sådant material. Det är ett naturfiber som finns som jutesäck och juteväv, perfekt att använda som krukskydd, förvaring av grönsaker eller övertäckning av rosor, buskar och träd. Juteväven går dessutom att använda året om, flera år i rad. Den skyddar nämligen både mot frost, stark sol och mot uttorkning på våren. Med sin rustika känsla är det dessutom populärt för dekoration.

hållbar odling

Ge dina klättrande växter stöd

En del odlingar och växter (som t.ex. bönor, krasse och luktärt) vill ha något att gripa tag i som en spaljé eller snören. För den hållbara trädgården är krukspaljéer av bambu är ett perfekt alternativ. Ett hållbart material som även smälter in på ett vackert sätt bland grönskande grenar.

Det kan också vara bra att hjälpa de klättrande växterna genom att sätta upp snöre att klänga på. Ett hållbart alternativ är då att använda sig av ett nedbrytbart jutenät. Smidigt och enkelt att lägga både nät och plantor på komposten i slutet av säsongen!

Jutenät

Odla ätbart med svenska fröer

Egenodlat är godast, inte sant?! Dessutom är det miljösnällt att sätta frön med ursprung från Sverige. För att komma ihåg vad du har sått, och var, kan det vara bra att märka upp ditt trädgårdsland. Antingen kan du leta upp vackra stenar att skriva på, eller varför inte använda stickettiketer av bambu. De är obehandlade men ändå naturligt vattenavstötande som gör att texten sitter kvar hela sommaren. Om du skriver med blyerts så kan du använda etiketterna även kommande säsonger. Ett smart och enkelt hack för en personlig och hållbar trädgård!

hållbar trädgård och odling

Gynna den biologiska mångfalden

Insekter är en naturlig del av den biologiska mångfalden. De är nödvändiga i pollineringsprocessen och dessutom är bra på att hålla efter skadegörarna i trädgården. Granngårdens insektshotell ger nyttiga insekter skydd och övervintringsmöjlighet. Den gillas av såväl fjärilar, nyckelpigor och vilda bin.

Att så blomsterängar är ett annat sätt att gynna pollinerande insikter för en hållbar trädgård. I Granngårdens utbud hittar du flera fröblandningar med ängsblommor såsom klöver, prästkrage och blåklint.

Ett annat hållbart tips är att plantera växter som pollinerare tycker om. Träd inte bara gynnar den biologiska mångfalden utan bidrar även till att försörja planeten med syre. Planterar du nya träd, se till att skydda rotsystemet, bevara fukten och hålla ytan runt trädet ogräsfritt genom att täcka över en matta av kokosfiber. Lägg lite täckbark över om du föredrar det.

Blomsteräng och rödbetor

Kompostera mera

Kompostering, trädgårdens egna hållbara krut! Perfekt som gödsel för rabatter, grönsaksland med mera. Även lakvatten passar utmärkt som gödning till dina gröna vänner.

Läs mer om hållbar trädgård

Vill du ha mer inspiration kring hållbar trädgård och odling? Här kan du läsa mer om hur du skapar din egen köksträdgård.