Rätt sätt att vinterförvara växter

Ett vanligt misstag många gör på senhösten är att låta sina uteväxter stå kvar i kruka utomhus när de första frostnätterna sätter in. Då kan de skadas eller till och med dö. Så vad är bra att tänka på när du vill vinterförvara växter? Här följer gräsentusiast-Davids bästa tips.

De flesta uteväxter kan med ganska enkla medel klara sig till nästa vår- och sommarsäsong. Alla växter behöver dessutom inte så mycket ljus vilket gör att de klarar sig fint i en mörkare del av bostaden. Du sparar både pengar och tid när du vinterförvarar växterna och kan snabbt visa upp en fin trädgård eller uteplats till våren.

Vinterförvara växter i ett frostfritt uterum

Ett frostfritt uterum eller inglasad balkong är ett mycket bra sätt att förvara de växter som också behöver mycket ljus under vintern. Exempel på växter som kan förvaras är pelargoner, kryddväxter och medelhavsväxter. Tänk på att inte vattna dem så ofta eftersom en kall omgivning minskar växtens tillväxt och därmed vattenbehov.

Låt stå i växthus

I växthus kan du gräva ner dina krukväxter direkt i jorden, eftersom det fungerar som isolering. Ytterligare ett tips på hur du bäst vinterförvarar växter är att lägga bubbelplast över växterna, vilket även släpper igenom ljus.

Ha de stora krukorna kvar

När det kommer till att vinterförvara växter i större krukor så kan du låta dem stå kvar. Viktigt är att även här isolera så att inte jorden blir genomfryst. Isolera krukorna med bubbelplast eller frigolit runt om. Införskaffa juteväv alternativt fiberduk för att klä in växten. Det skyddar mot kyla och vind.

Skaffa växtbelysning

Om växten kräver mycket ljus för att klara sig under det mörka vinterhalvåret kan du införskaffa växtbelysning. På så sätt kan du enkelt reglera ljusmängden växten behöver.

Lycka till med att vinterförvara dina växter! / David