Här är de populäraste potatissorterna

Att odla sin egen potatis är väldigt tacksamt då du får mycket mat för lite arbete. Vilken sort du väljer beror helt på hur du har tänkt att servera den. Vi presenterar några populära potatissorter och tipsar hur de passar bäst att tillaga.

Knöl, potatis, potäter, kärt barn har många namn. När det kommer till att odla eget är det många som uppskattar egen potatisskörd under sommarhalvåret. Är ni en familj med barn är det extra kul att odla potatis för att visa hur de växer på riktigt. Dessutom kan själva skördearbetet bli en kul aktivitet för alla i familjen att vara med på.

Så väljer du rätt sort

Det finns mängder av olika svenska potatissorter som har olika storlek, egenskaper och inte minst utseende. Det kan därför vara bra att tänka efter innan hur ni oftast äter potatis, blir det mos till barnen, friterad potatis eller vill ni kunna lagra knölarna länge? Det kan vara bra att veta att mjölig potatis gör sig bäst som potatismos, pure, pressad potatis eller potatisbollar, medan en fast variant är bättre att råsteka. Men som alltid är smaken delad och det finns kockar som menar att det bästa moset görs på fast potatis. Så pröva dig fram och se vad du gillar bäst. Sommaren är lång så du hinner känna dig fram och testa många rätter.

Tidiga sorter – förgro gärna

Har du planerat att odla tidiga potatissorter är det bra att förgro dessa innan du tar ut dem. Då gror potatisen ungefär två veckor tidigare än om den hade planterats ute direkt. I början av april är en bra tid att starta, här ser du hur du går till väga steg för steg.

Så passar den bäst att ätas

Färskpotatis är en uppskattad sort och är en given favorit till Midsommar tillsammans med sill och lax. Du kan göra många varianter av fräscha sommarsallader på färskpotatis, pajer, tillaga den i ugn eller äta den precis som den är, med en klick smör till. Ska du grilla så är färskpotatisen ett självklart tillbehör, antingen precis som den är eller i en sallad.

Fördelen med det tunna skalet är att den går att ätas precis som den är, en nackdel är att den inte kan lagras lika länge som vintersorter som King Edward till exempel.

Swift

Swift är den tidigaste av färskpotatissorterna. Swift ska sättas i varm jord som håller minst 8 grader. Den trivs bäst på lättare jordar. Vattna jorden innan potatisen sätts. Håll en jämn fuktighet. En utpräglad färskpotatis, bör ej lagras.

Arrow

Arrow är en tidig välsmakande färskpotatis. Den producerar jämnstora knölar som växter sig stora snabbt. Håll en jämn fuktighet fram till blastdöden. Sätt den med ett stort plantantal för att uppnå en hög skörd med rätt knölstorlek. Arrow bör användas under sommar och höst.

Puritan

Early Puritan, allmänt kallade Puritan är tidigt färskpotatis som på grund av sin smaklighet och mjöliga konsistens är populär i hemträdgårdar. Den kan odlas i hela landet. Blasten utvecklas snabbt och blir medelhög. Tycker om lätt jord och en jämn bevattning. Bör som de flesta tidiga sorterna ej lagras någon längre tid.

Sommarpotatisen är tåligare än färskpotatisen

Efter färskpotatisen kommer sommarpotatisen. Skalet har nästan mognat men den bör precis som den tidiga potatisen konsumeras snart efter skörd. Den tål dock normalhantering och lagring. Den är fastare än färskpotatisen.

Så passar den bäst att ätas

Sommarpotatisen är liksom färskpotatisen en sort som passar bra till mycket, både att koka och steka. Inova är en fast potatissort och innehåller lägre halt av stärkelse vilket gör att de håller ihop bättre när de värms. Därför passar de så bra att steka, göra klyftpotatis av, gratänger eller potatissallader. Det är också en potatis som behåller sin fasthet efter kokning med god smak och stabilitet.

Potatissallad

Princess

Princess är en tidig sommarpotatis som ger en god skörd med många och välformade knölar. Princess blev vald till årets potatissort 2015  med motiveringen ” en riktig pärla för fritidsodlaren. Goda odlingsegenskaper i kombination med utmärkt smak och konsistens. Princess i trädgårdslandet är en dröm för alla med fäbless för välsmakande potatis”.

Inova

Inova är en sommarpotatis med en jämn knölstorlek. Inova producerar ett högt antal knölar. Den gror snabbt och bör sättas i varm jord minst 8 grader. Den är lättlagrad och håller sig fin även efter en längre tids lagring.

Perlo

Perlo är en sommar alternativt tidig höstpotatis som producerar många och jämnstora knölar. Den ska sättas i varm jord. Den har goda lagringsegenskaper och bör lagras vid en stabil temperatur fyra till fem grader med god ventilation.

Höst och vinterpotatis är sorter som tål att lagras

Vinterpotatis skördas efter det att blasten har vissnat. Skalet är grövre och potatisen är lätt att lagra. Lagra potatisen svalt cirka 4–7 grader och mörkt med en bra ventilation. Se till att potatisen inte är blöt när den läggs upp för lagring. Hållbarhet runt 6 månader om potatisen lagras optimalt.

Så passar den bäst att ätas

Vinterpotatisen Asterix är mångas favorit när det kommer till att fritera pommes frites. Den passar också bra till klyftpotatis och att råsteka. Destiny passar bra till chips, pommes frites eller att ugnsrosta, eftersom den är tålig mot värmen. Den passar dock mindre bra till att koka.

Asterix

Asterix är en sen potatis som kommer från Nederländerna. Den har rött skal och gult fast kött. Asterix trivs bäst i mullrik lätt mineraljord. Den går bra att lagra. Den bör torkas snabbt efter skörd innan lagring.

Destiny

Destiny är en medeltidig höst-och vinterpotatis som har en bra tålighet mot värme. Underhåll en jämn fuktighet fram till blastdöden.

King Edward

King Edward är en sen mjölig potatissort. Särskilt lämplig till mos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrätter. Den är en gammal sort ursprungligen från Storbritannien. Är en av de mest använda matpotatissorterna i Sverige med mycket god smak.

Mixlådor

För dig som har svårt att bestämma dig finns det mixlådor med flera sorter potatis i så kan du testa och se vilken som blir din favorit. Lycka till!

Källor: LMP och svenskpotatis.se