Plantera lök på hösten – våren kommer med lökfloret

Trädgårdsfantasten Emily Bratt är inte ensam om att stå och slita sitt hår när våren kommer – för att hon helt enkelt inte prioriterade eller orkade peta ner lite vårblommande lökar. Förra året tog hon sig i kragen och i år fortsätter hon i samma lök-sättar-anda, för hon inte vill stå utan, och vägrar vara löklös. Och vem vill egentligen det? Plantera lök!

Jag har nog aldrig haft så många lökväxter som förra våren. Mycket tack vare att jag hade en självklar plats att sätta på – trädgårdslunden (alltså den gyllene passagen). Den har sin höjdpunkt under våren och försommaren. Det är ett lökflor innehållandes bland annat olika sorters narcisser och tulpaner, olika arter av Fritillaria (kejsarkronor, kungsängsliljor, blek klocklilja, mörk klocklilja), Allium (guldlök, dagglök, honungslök) och krolliljor. Några sorter blommar senare. Andra lökväxter här är stjärn- och klockhyacinter. Samtidigt som dessa (april-juni) blommar kopparhäggmispel, forsythia, azaleor, olvon, och clematis.

Vårblommandelökar.

Gynna den biologiska mångfalden

En trädgårdslund är en fantastisk ståndort som inbjuder till en enorm artrikedom och som gynnar den biologiska mångfalden! Har du en plats i din trädgård i lite halvskugga, kanske med ett par befintliga träd eller buskar, kan det vara grunden till din blivande lundplantering. Jag lovar – plantera lök, du kommer inte ångra dig.

De lökar som planteras ut i entrérabatten, den gyllene passagen och i ängsytorna är sorter som kommer tillbaka och förhoppningsvis trivs och frodas där. Lyxlökar som många sorters tulpaner, t.ex. papegojtulpaner, behandlas som annueller (d.v.s. de har bara en säsong), planteras ut i en lökbädd i ramarna eller i köksträdgården (där jag senare planterar ut dahliorna).

Emily planterar lök.

Lökar att sätta

De vårblommande lökväxter jag vill satsa mest på detta år är alla de där små rara, tidigblommande! De härliga som kommer tillbaka och som lämpar sig utmärkt till förvildning.

Scilla (blåstjärnesläktet), snökrokus, pärlhyacint och narcisser är några av de jag väljer att plantera i fruktträdgården och på undantagen. Jag sätter lökarna i fruktträdens jordspeglar och hoppas att de med tiden vandrar iväg ut i ängsytorna. Innan jag sätter lök passar jag på att rensa bort allt ogräs i rabatter och jordspeglar. Om jag sätter lök direkt i ängsyta eller gräsmatta hugger jag bara ett spadtag och pillar ner i skåran – sedan trycker till grästorvan med foten. Oavsett vilken typ av yta jag sätter löken i ser jag alltid till att pudra med lite benmjöl i gropen.

Plantera lök i olika miljöer

Tips: Satsa på färre antal lökar men många olika sorter istället för tvärtom. Främst för att du får så många sorter som möjligt till snitt. Men också för att du sprider riskerna med lök som inte behagar återkomma – och samtidigt ökar du chanserna för optimal utveckling och spridningsförmåga (om platsen du valde är perfekt). Alltså testa många sorter i flera olika miljöer i trädgården.

Tulpanlökar.

Har vi tur blir det en kall vår – alltså det blir en låååång och utdragen vår och allt blommar samtidigt. Det finns ju alltid två sidor av myntet och med den svala våren följer en skönhet i form av en mångfald. Och den här får vi endast får uppleva när vi svär oss igenom just en utdragen kall vår. Hurra för den kalla våren säger jag!

Och kom ihåg – du ångrar aldrig en lök!

Äppelträd i trädgården.

PS: Och vet du inte vad du ska göra eller var du ska börja – skit i att plantera lök och bara bryt gräsmattan (och plantera en go buske). Eller plantera lite färdigt och härligt i kruka. Lycka till!

/ Emily Bratt

En annan slags trädgård

Emily Bratt har en lång bakgrund som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner. Idag odlar, arrangerar och levererar hon hållbara blomsterarrangemang i säsong. Följ Emilys inspirerande konto @enannanslagstradgard på instagram.