Pelargonskola – så beskär du, omplanterar och tar sticklingar på pelargoner

Finns det något hemtrevligare än ett fönster eller balkong fylld med färgsprakande pelargoner? Pelargonen är lättskött och ger en härlig utdelning på det arbete du lägger ner på dina plantor och sticklingar. Här i pelargonskolan hittar du instruktionsvideos om hur du beskär, omskolar och tar sticklingar på dina pelargoner.

Pelargoner beskärs när de tas fram från vintervilan

De flesta brukar beskära sina pelargoner i samband med att de tas fram på våren. Har de stått mörkt under vintern kan de se ganska trista och taniga ut. För att pelargonen ska skjuta nya friska skott kan den därför behöva beskäras ganska hårt, åtminstone hälften eller 2/3 kan klippas bort. Se bara till så att det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas. En bra riktlinje är att lämna två till tre ”ögon”, det vill säga de runda ringarna på stjälken. Om du vill att den högsta toppen av växten ska vara i mitten kan du spara den mittersta kvisten lite längre. Se till att använda en vass sekatör eller kniv.

 

Pelargoner som inte ska beskäras på våren

Doftpelargoner och engelska pelargoner bildar blomskott under vinterhalvåret och för att undvika att man skär bort blomsterskotten bör dessa därför beskäras på hösten istället.

Tips!

Använd bortklippta kvistarna som sticklingar för att få fler pelargoner. Av förgrenade kvistar kan man få flera sticklingar. I filmen ”så tar du sticklingar” finns fler metoder för hur du kan ta sticklingar.

Byt jord efter beskärning och omskolning

I samband med beskärningen, eller ett par veckor efter kan det vara bra att byta jord på pelargonerna. Använd en pelargonjord eller en bra porös blomjord. När pelargonerna har börjat växa ordentligt är det dags att tillföra näring i vattnet.

 

Så tar du sticklingar från dina plantor

Skär av sticklingen från moderplantan alldeles ovanför ett bladpar. Det är lagom om sticklingen har tre blad. Plantera i 5–7 cm stora krukor med nedersta bladvecket strax ovanför jorden. Använd såjord och håll jorden fuktig, men inte våt. Två veckor efter att du ser ny tillväxt, plantera om dem i en vanlig kruka med sticklingen i samma höjd som tidigare.