Odlingsdrömmar mitt i vintern – tips från Farbror Grön

Hemma hos odlingsentusiasterna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén grönskar det i varje hörn, trots kylan utanför. Paret som står bakom succébloggen Farbror Grön vet verkligen hur det går till att väcka odlingsdrömmarna till liv – redan i januari. 

170313_Farbror_Grön_1

Johannes och Theres till vänster i växthuset i Västerås. Johannes har på sig en VÄNDBAR FLEECEJACKA,  RUTIG FLANELLSKJORTA i bomull, samt arbetsbyxor i denim. Theres har på sig FLANELLSKJORTA i bomull och ARBETSBYXOR i denim,HANDSKAR FRÅN TEGERA och PLANTERINGSSPADE från Granngården. Ärtskotten sådda i TORVKRUKOR passar bra just till förodling. Kan planteras ut direkt i välvattnad jord eftersom krukan förmultnar. 8 cm i diam, 12-pack.  OMPLANTERINGSSETET från Nelson Garden innehåller tre verktyg, minispade, minikratta och pricklepinne..

Det här är Farbror Grön

Farbror Grön består av Johannes Wätterbäck och Theres Lundén som följer sina odlingsdrömmar. De två odlingsentusiasterna odlar överallt: i lägenheten där de bor med sina två barn i Västerås, i växthuset utanför, på takfarmen och i trädgården vid sommarhuset som de har i Flen. De driver tillsammans bloggen Farbror Grön, skriver böcker, gör podcasts och youtube-filmer för odlingsintresserade på alla nivåer. Kretsloppstänkare är en stor del av det de gör och bären, örterna, grönsakerna de odlar hamnar på tallrinken i kreativa maträtter.

170313_Farbror_Grön_7

Det smarta minidrivhuset GREEN BASICS i plast från Elho innehåller bricka, botten, lock och etiketter. Passar perfekt på ett fönsterbräde och andra smala områden där du vill ställa din miniodling ljust. FYRKANTIGA FIBERKRUKOR är utmärkta att förodla i och kan sedan planteras ut direkt i välvattnad jord eftersom den förmultnar, 6 cm, 20-pack..

170313_Farbror_Grön_6

MINIDRIVHUSET ROOTMASTER från Nelson Garden har en självbevattningsfunktion som förenklar odlingen. När rötterna efter hand letar sig ut ur pluggcellernas ventilationshål torkar rotändarna ut och nya rötter bildas högre upp. Med hjälp av en sådan luftbeskärning bildas djupa och välutvecklade rotsystem. Dessutom möjliggörs en skonsam hantering av plantorna tack vare att pluggcellerna går att öppna upp likt en bok..

170313_Farbror_Grön_5

Plantor i dränerade PLASTKRUKOR 50-pack. Sådosa från Nelson Garden med pip och sex öppningar. PLANTERINGSSPADE Klassiska LERKRUKOR i en mängd olika storlekar. TIPS! Vill du snabba på patinan kan du pensla filmjölk på krukan och låta det torka.

Ett grönare år

Drömmer du också om ett grönare år? Gör upp en plan för trädgården och hur du ska sköta dina odlingar. Till exempel sår  Johannes alltid chili på samma datum den 8 december för att vara konsekvent och komma ihåg den. Ett annat tips är att börja skissa upp en översiktsplan för vad som ska odlas  i sommar och börja förbereda planeringen och odlingsroteringen redan nu.

170313_Farbror_Grön_3

MINIDRIVHUS från Elho med bricka, botten, lock och etiketter. Sticketiketter i olika färger, 40-pack. TIPS! Dags för omplantering av chili? Vänd plantan upp och ner och kolla att den har fått ordentligt med rötter – i så fall är det läge.

170313_Farbror_Grön_2

FYRKANTIGA PLASTKRUKOR från Nelson Garden till drivning av sticklingar eller plantering av krukväxter och perenner, 10-pack. ODLINGSBORD XXL Green Basics i svart, återvunnen plast från Elho med växthus som passar till. Gul kruka i plast, finns även i rött och grönt från Elho med passande växthus till. Säck med PERLITE, ett vulkaniskt jordförbättringsmaterial säck med VERMICULITE, ett jordförbättringsmaterial av lerskiffer. VATTENKANNA Magnolia, rymmer 5 liter. PLANTERINGSSPADE FRÅN GRANNGÅRDEN MED LÅNGT SKAFT OCH STÅLBLAD. LERKRUKOR i olika storlekar. Kryddväxter, doftpelargon och citrusträd från Mäster Grön.

Odlingsglädje för alla

Att odla sin egen mat och vara med i kedjan från snö till skörd, från konsument till producent är berikande tycker Johannes och Theres. Allt går att odla om man vill, det gäller bara att ha ett mål och att våga misslyckas. Det är misslyckanden som leder till utveckling. Farbror Grön är självförsörjande på tomater, kål, chili och andra grönsaker. Nu drömmer de om att fortsätta odla mer citrus.