Odla tomater med Odlarglädje – tips på tomatsorter

Äntligen är odlingssäsongen igång! Odlingsfantasten Emelie Amcoff är taggad på att komma igång och ger dig här sina bästa tips för att odla tomater. Och vilka sorter som passar till vad.

April är en perfekt månad att börja med dina tomatodlingar. Så du behöver inte känna någon stress när du ser att andra börjat mycket tidigare. Här tipsar jag om några tomatfavoriter som ligger mig varmt och hjärtat.

Odla tomater i kruka

Kruktomater är mindre sorter som passar perfekt att odla i kruka. Eftersom de är mindre passar dessa perfekt att ha inne i fönstret om man inte har tillgång till någon uteplats eller på balkongen. Såklart kan du ha dessa även på uteplatser och växthus också. Läs gärna även mina tips om växthusodling!

Tomaten Tigerella och Tiny.
Tomatsorterna Tiny Tim och Tigerella.

Vilma & Tiny Tim

Två av mina favoriter när det kommer till kruktomter är sorterna Vilma och Tiny Tim. De ger massor med små, röda körsbärstomater och plantorna blir väldigt kompakta och fina. Dessa sorter behöver du inte tjuva vilket gör att de blir väldigt buskiga. (Tjuva betyder att man tar bort alla nya skott som kommer i bladvecken.)

Odla tomater som är högväxande

Högväxande tomater kan du ha i större krukor i växthus, på din uteplats eller balkong. Det du ska tänka på att dessa tomater växer sig ganska stora på höjden, så de behöver större plats än kruktomaterna. Högväxande tomater vill bli tjuvade och även bindas upp vart efter som de växer. Det finns också många olika typer av växtstöd du kan köpa eller göra själv.

Gula tomater.
Körsbärstomaten Idli.

Idli, Tigerella & Indigo Rose

Idli är en högväxande körsbärstomat som ger mängder av ovala, gula tomater. Denna är en stor favorit hos mig som återkommer varje år. Varje klase kan ge upp till hundra tomter och de är fantastiskt goda.

Tigerella är en väldigt vacker tomat med medelstora tomater som får randiga frukter i gult och rött.

Tomatodling med svarta och röda tomater.
Indigo Rose ger en mörklila skörd!

Indigo Rose är en häftig tomat som vid skörd är mörklila, nästan svart och skiftar till röd på vissa ställen. Denna tomat är väldigt god och smaken är som bäst om du låter den övergå till sin mörka färg, innan är den något syrlig. Indigo Rose är spännande att odla och blir en fantastisk färgklick i salladen.

Jag hoppas att dessa tomattips kan hjälpa dig att hitta en sort som passar perfekt för dig och dina odlingsförhållanden. Jag sår mina tomatfrön i såjord och vid omplanteringen när de är cirka 5 cm höga får de planteringsjord. Näringen som finns i jorden håller i några veckor och efter det kan det vara bra att tillföra lite växtnäring. Tomatplantor älskar ljus så ställ de så ljust som möjligt och vattna helst underifrån, då drar sig rötterna neråt mot vattnet och du får en gladare planta.

Ett sista tips för att få bättre skörd är att då och då ruska på blomklasarna! Lycka till!

/ Emelie

Odlarglädje på Instagram

Emelie med Rabarber i famnen.

Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.