Odla jordgubbar med odlarglädje

Hur gott är det inte med jordgubbar? Och ännu godare när du kan skörda de från dina egna plantor hemma i trädgården eller från en kruka på balkongen. Får du en stor skörd kan du frysa in jordgubbarna, göra sylt, saft eller varför inte en svalkande smoothie att njuta av ute i solen. Här tipsar odlingsfantasten Emelie Amcoff om hur enkelt du kan odla jordgubbar.

Jordgubbar kan du odla från frö, ta sticklingar från befintliga plantor eller köpa nya plantor. Det finns olika sorter som ger skörd tidigt, mellan eller sent under sommaren. Har du stor yta du vill odla på skulle jag rekommendera att blanda dessa sorter för att få skörd under en längre tid.

Odla jordgubbar i sommar.

Odla jordgubbar från frö

Du kan odla jordgubbar från frö och bör då börja tidigt på våren för att plantorna ska hinna bli stora och kunna ge skörd på sommaren. Jag brukar så många jordgubbsfrön i t.ex en vinddruvask, med såjord, för att sedan plantera om när de blivit något större. Dessa frön är så små så jag brukar vattna jorden innan jag lägger på fröna och sedan täcker jag med vermiculite. Sedan får de stå ljust för att gro. När plantorna börjat få rötter och är hanterbara planterar jag om dem i egna små krukor i planteringsjord. När risten för frost är över kan plantorna planteras ut i pallkragar, trädgårdsland eller i krukor.

Odla jordgubbar från frö.

Plantera jordgubbsplantor

Som jag nämnde tidigare finns det olika sorters jordgubbsplantor och som ger skörd tidigt, mellan eller sent under sommaren. Jordgubbsplantor är perenner vilket betyder att de är fleråriga. Detta gör att du inte behöver plantera nya plantor varje år.

Jordgubbsplanta.

Har du plantor från tidigare brukar man se nu på våren att plantorna har revor som spridit sig i landet. Dessa revor är perfekta att gräva bort nu för att få nya plantor av.  På detta sätt kan du enkelt utöka ditt jordgubbsland. Om du inte vill utöka ditt eget trädgårdsland är det en perfekt present att ge bort till familj och vänner. Men tänk på är att vara försiktig när du gräver i jordgubbslandet. Plantorna har ganska ytliga rötter som du inte vill förstöra.

Jordgubbsplantor.

Odla jordgubbar i pallkrage

Har du jordgubbar i pallkrage eller i ett trädgårdsland är ett bra tips att skydda plantorna med ett nät. På så sätt hinner inte fåglarna äta upp alla dina jordgubbar innan du ens hunnit smaka.

Odla jordgubbar.

Du kan plantera plantorna med ca 20-30 cm emellan och de tycker om mullrik jord som du gärna kan blanda med lite sand. Om du behöver tillsätta gödsel är kogödsel att föredra till jordgubbsplantor och efter skörd kan du tillsätta bärgödsel.

Lycka till med din jordgubbsodling i sommar! / Emelie

Odlarglädje på Instagram

Emelie med Rabarber i famnen.

Ett favoritkonto på Instagram är härliga och inspirerande @odlargladje_. Här delar Emelie Amcoff varje dag med sig av odlingen i sin radhusträdgård. Följ Emelie för mer tips och inspiration kring odling i växthus, pallkragar, balkong och trädgård.

Vad kan du om de röda favoriterna i trädgårdslandet? Testa dina kunskaper i vårt jordgubbsquiz.