Odla i pallkrage – så kommer du igång

Odla i pallkrage Granngården

Att odla i pallkrage är enkelt och har flera odlingsfördelar. Dessutom finns det inget som smakar så gott som det du har odlat själv. Så här kommer du igång.

Få en rivstart på odlingssäsongen genom att bygga en pallkrageodling! Det enda du behöver är en pallkrage, jord och fröer. Genom att växtbädden är upphöjd blir den varmare än marken runtomkring vilket gör att du kan börja odla tidigare på säsongen och få en snabbare utveckling. Extra bra för dig som har ett kallt mikroklimat, bor i norra delar av landet och vill prova lite mer värmekrävande växter.

Så här gör du:

* Börja med att lägga någon typ av markduk i botten av pallkragen för att stoppa ogräs och rötter från att leta sig upp. Ska du odla rotfrukter behöver du lägga två pallkragar på varandra. Du kan skydda insidan av pallkragen med plast så håller den bättre, eller välja en pallkrage som är målad.

* Fyll pallkragen med jord. Till en pallkrage går det åt ca 200 liter jord. Blanda planteringsjord och gödsel för att få den bästa starten på odlingen. Man brukar beräkna 1 + 5, alltså 1 påse gödsel till 5–6 påsar jord. Om man har kräsna växter är ett tips att lägga såjord i fårorna innan du lägger ner fröna.

* Gör en halvcentimeter djupa fåror, vattna ordentligt i fåran och lägg i fröna med ca 5 cm mellanrum och släta ut jorden.

* Lägg en fiberduk ovanpå pallkragen i början för att skydda mot skadedjur och få en snabbare utveckling.

* Gödsla igen ett par veckor efter din första skörd.

Se filmklippet för att få tips hur du snabbt kommer igång!