Odla i pallkrage i sommar

Att odla i pallkrage eller odlingskrage  är enkelt och lustfyllt. Det mesta går att odla och för den rutinerade kan det vara värt att testa växelbruk.

Anneli Håkansson på Granngården i Haninge älskar att odla och inspirerar gärna andra att sätta igång. Själv har hon odlat sedan hon var 4 år och har därför många års erfarenhet av vad som fungerar bra och mindre bra. Hon har samlat sina bästa nybörjartips för den som är nyfiken att testa odling i pallkrage eller odlingslåda.

odla i pallkrage Anneli.

1. Odla bara sådant som du tycker om, då kan du ta tillvara skörden på bästa sätt.

2. Börja med ett litet antal pallkragar, risken finns att det blir övermäktigt annars.

3. Odla gärna lite blommor i dina pallkragar, det lockar pollinerare som tackar för maten genom att pollinera dina grödor.

4. För den rutinerade pallkrageodlaren kan det vara kul att testa på växelbruk. Första året har du fyra pallkragar (två på höjden) och pallkrage 1 avsätter du för grödor med obefintligt näringsbehov som till exempel potatis, rädisa och sallat. Pallkrage 2 avsätter du för måttligt näringsbehov, som till exempel morot, dill och rödbeta. Pallkrage 3 är för näringskrävande grödor som tillexempel purjolök, vitlök och gurka. Pallkrage 4 är för grödor som tillför näring som ärtor och bönor. Andra året flyttar du allt nedåt ett steg så att 1 flyttar till 2, 2 till 3, 3 till 4 och slutligen 4 till 1. Så börjar allt om år efter år.

Guide för nybörjare och proffs

Kom ihåg att spana in vår stora guide för pallkrageodling på granngården.se. Där går vi igenom allt du behöver veta för att bygga pallkrage och får tips oavsett om du är nybörjare eller odlingsproffs!

Startkit

För att komma igång och odla i pallkrage är det bra att investera i ett par basprodukter.

Jord och gödsel. Blanda Granngårdens kravmärkta planteringsjord med kogödsel.

Spaljé för dina långa växter som behöver stöd som bönor, ärtor och gurka.

Fiberduk förlänger odlingssäsongen och skyddar dina grödor från angrepp.

Fröpåsar fulla med information om information om hur du gör och när, samt vad du kan förvänta dig.

Pallkragar i olika storlekar och utföranden

Markduk att lägga under pallkrage för att undvika att tillväxt tar sig in underifrån.

 

Fler tips på att komma igång med odling i pallkrage

Odla i pallkrage – startkit.