Odla chili – proffsets bästa tips

Så här års är det dags att börja förodla chili om du vill hinna få frukterna till grillsäsongen i sommar. Vi har pratat med chiliproffset Björn Johansson om hur man lyckas bäst med odlingen.

Björn Johansson är chili- och grönsaksodlare på deltid och har sitt växthus utanför Klippan i Skåne. Ett hobbyprojekt som vuxit till att även samla tusentals andra chilifantaster i ett forum på Facebook.

– De vanligaste misstagen folk gör vid chiliodling är att de sätter för många sorter i början, säger Björn Johansson. De kan bli runt en och en halv meter höga och har man då många plantor tar de mycket plats. Ett annat vanligt misstag är att ställa dem för kallt. De är känsliga för drag och kyla så länge de är små.

Annars är det lätt att lyckas med chili, enligt Björn. Ett par bra sorter att starta sin odlarkarriär med är Thai Superchili eller någon variant av Piri-Piri. De ger frukt fort och buskarna blir inte så stora.

Björn Johansson
Björn Johansson i sitt växthus. Foto: Jonas Larsson.

Så lyckas du med chiliodlingen

  • Blötlägg alltid dina fröer i vatten 12–24 timmar innan du sår dem. Detta för att få igång fröet efter sin vila.
  • Plantera i fuktig men inte blöt såjord, rotningskuber eller torvbriketter. Gärna i miniväxthus. Det går även bra med plastfolie över en kruka.
  • För bäst resultat placera varmt, gärna mellan 25-30 plusgrader.
  • Chilifrön har en groningstid från 3 dagar till 2 månader, så bli inte orolig om inget händer direkt. (Detta gäller även de flesta grönsaker.)
  • Bli inte överraskad om alla frön inte gror. Precis som i naturen, så är det inget ovanligt att några fröer inte gror. Om så är fallet prova igen under andra förhållanden.
  • När dina groddar tittar upp behöver de ljus, mycket ljus, för att bli kraftiga och inte rangliga. Flytta dem till soligt fönster eller under lågenergilampa, lysrör eller LED-lampa.
  • Försök att sänka temperaturen till 18–22 grader när dina små plantor växer upp. Det gör att de växer långsamt och blir kraftiga.
  • Vattna försiktigt i början. Vid överbevattning kan rötterna dränkas och plantan dör. Vattna gärna med sprayflaska den första tiden.
  • När rötterna syns i botten på krukan är det dags att plantera om i större kruka. Hur stor slutkruka du vill ha bestämmer du själv. Ju större kruka, desto större växt.
Älska chili

Älska chili – en ny bok
I april kommer boken ”Älska chili” (Pug förlag). Björn Johansson, David Stark och Jonas Larsson är trion bakom denna hyllning och inspirerande guide till chili.